Zahvaljujući našem imunitetu, sve što nas okružuje ne može uzrokovati alergijsku reakciju, no da nema imuniteta, teoretski bi zapravo i moglo.
Potpuno savršen imunitet kroz čitavu godinu toliko je rijetka pojava, da možemo slobodno reći da ne postoji. Reakcija našeg organizma na alergene je različita, te se tegobe i simptomi mogu pojaviti u čitavoj kalendarskoj godini, no najčešće se događaju u sezoni alergija.Naravno pogađate, sezona je upravo u vrijeme cvatnje top alergena na našim područjima, što se redovito događa u proljeće.

Sezonski alergeni su pelud korova, trava i pelud drveća, a cjelogodišnji grinje, perje, dlaka kućnih ljubimaca, glodavci i neki insekti.

AMBROZIJA – kraljica svih peludnih alergena. Biljka koja se prilagođava gotovo svakom podneblju i ima iznimno visoku produkciju peludi. Njena polinacijska sezona traje od početka lipnja pa sve do kraja listopada.

TRAVE – vrste trava su mnogobrojne, no većina svoj polinacijski periodi započinje u travnju, dok je koncentracija peludi najveća u svibnju i lipnju. Trave su jedan od najvećih uzročnika alergija na ovom području

TRPUTAC – Široko rasprostranjena trajnica. Raste na livadama, uz ceste i kanale. Umjereno alergena pelud u zraku je prisutna u malim količinama u razdoblju od svibnja do rujna.

PELIN – korovna samonikla biljka rasprostranjena je čitavom Europom i cvjeta u rujnu i listopadu. Iako je biljka izvor zdravlja, njena pelud ima izuzetno visoka alergena svojstva.

BOROVI – iglične biljke, stabla i grmovi, vazdazeleni su, i iako nemaju visoki alergijski potencijal, uzročnici su alergija, pogotovo na Mediteranu.

CRKVINA – živite li na obalnom području, ova će vam biljka zadavati brige čitave godine zbog visokog alergijskog potencijala u zraku, iako je koncentracija na vrhuncu početkom travnja i nastavlja se u ostalim proljetnim i ljetnim mjesecima.

JASEN – U kasno proljeće i ljeto kada jasen cvate, rasprostrirati će svoju umjereno do jako alergenu pelud.

GRAB – Iako ne doseže veliki alergeni potencijal, grab je također alergen čija će se pelud u zraku pojavljivati početkom travnja.

MASLINA – još jedna mediteranska biljka koja u travnju, pa sve do lipnja raspršuje svoju pelud uzrokujući srednje do jake alergijske reakcije kod osoba sklonih alergijama.

ČEMPRES – ova biljka cvjeta i raspršuje svoju pelud u kasnim zimskim mjesecima, pa se alergije uzrokovane peludi čempresa lako mogu prikriti i pripisati virusnim infekcijama.

GRINJE – one su posvuda, čitave godine, pomirite se s tim. Ono što možemo napraviti kako bi spriječili visoki stupanj alergijske reakcije na grinje je češće mijenjanje posteljine i generalno održavanje kućanstva na redovnoj razini. To nikako ne znači da vam dom mora biti kao apoteka, ali posteljina koju će te jednom dnevno odnijeti na zrak i protresti, može u znatnoj mjeri umanjiti nuspojave ovih podstanara.

ŽIVOTINJSKA DLAKA – ne brinite, ako ste alergični na slatke male psiće ili mačiće ne znači da ih trebate zaobilaziti u širokom luku, iako alergičnoj osobi ne bi preporučili da u svom domu ima ljubimca čije krzno uzrokuje probleme s disanjem, pojačate li svoj imunitet možda i dobijete priliku pomaziti ova bića bez panike.

PRAŠINA – većina prašine u našem domu zapravo je odbačena koža, i to naša. Ako ste alergični na prašinu, niste alergični sami na sebe, već na ostale substance prašine. Rješenje ove alergije koja je u nekim domovima prisutnija intenzivnije nego u drugima je da se primite krpe i usisavača.

Vrlo je mudro poznavati kada će se prisutnost alergena u vašoj okolini pojačati, jer kako za sve ostalo, i za alergije vrijedi: Bolje spriječiti nego liječiti.

Ako već ne možemo pobjeći od nekih alergena, ili ih iskorijeniti u našoj okolini, možemo podići svoj imunitet i u najmanju ruku umanjiti neugodne i potencijalno opasne nuspojave. Općenito govoreći, alergena je iz godine u godinu sve više, no ta činjenica više govori o nama i našem načinu života koji opasno prijeti imunitetu i otpornosti tijela, nego o nezaustavljivoj invaziji peludi. Vodite računa o svom zdravlju, ne samo eliminirajući uzroke, nego nađite način da vas uzroci ne dotiču jer je vaš imunitet vaša snaga.

Imate li problema s bilo kojim od ovih alergena, dođite na laserski tretman protiv alergija.
Za sva vaša pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

Vaš Bioclinic tim.