Dragi naši klijenti, kako bi se lakše snašli u moru eteričnih ulja i savjeta o njima, pripremili smo vam mali “šalabahter” u kojem ćete naučiti nešto što su eterična ulja i nešto o njihovoj povijesti, na što treba obratiti pažnju kod kupnje, kako ih koristiti i čuvati..da, sve što trebate znati o njima.
Gotovo nema čovjeka koji kad čuje riječ “aromaterapija” ne pomisli na miris. Ipak, aromaterapija je puno više od toga : to je kontrolirano korištenje eteričnih ulja u cilju poboljšanja i unaprjeđenja fizičkog, emotivnog i mentalnog zdravlja.
MALA POVIJEST ETERIČNIH ULJA
Prve pisane podatke o upotrebi eteričnih ulja nalazimo u Egiptu. Egipćani su koristili eterična ulja za balzamiranje, u medicinske svrhe, za njegu tijela i u raznim vjerskim obredima. Naročito su bila cijenjena ulja cedra, mire i tamjana. Grci su preuzeli znanje o eteričnim uljima od Egipćana, a Rimljani od Grka. Indijska ayurvedska medicina i tretmani
poznati su po upotrebi isključivo biljnih preparata u svrhu liječenja, a Arapi su poznati po izradi mirisa i parfema. U Babilonu su se eterična ulja dodavala u građevni materijal prilikom gradnje hramova i na taj način su vršili dezinfekciju prostora hramova. Padom Rimskog carstva mnoga znanja o upotrebi eteričnih ulja i biljaka su se izgubila. Početkom Križarskih ratova i povratkom vitezova Templara s arapskog poluotoka u Europu su ponovno počela dolaziti eterična ulja, mirisi i začini. Postali su čak toliko cijenjeni da su služili i kao sredstvo plaćanja.
U XV. stoljeću, dobu velikih putovanja i otkrića, sve veći broj biljaka i mirisa počeo je stizati u Europu i sve više su se koristila u antiseptičke svrhe, jer je primijećeno da osobe koje su u dodiru s eteričnim uljima rjeđe ili nikako ne obolijevaju od zaraznih bolesti koje su tada harale. Razvojem industrije i kemijskih preparata ulja i biljke gube na značenju, ali na sreću, to se sve više mijenja i ljudi sve više prepoznaju vrijednosti biljaka i biljnih preparata.
ŠTO SU, U STVARI, ETERIČNA ULJA ?
Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti aromatičnih biljaka dobiveni iz cvijeta, lista, ploda, korijena ili kore biljke destilacijom, ekstrakcijom, tiještenjem. To su lako hlapljive, zapaljive, nemasne tekućine topive u biljnim uljima, mastima, alkoholu i eteru, a netopive u vodi. Biljke proizvode eterična ulja kako bi se zaštitila od nametnika, bolesti, hladnoće, privukla oprašivače i da bi pomogla preživljavanju biljke u teškim uvjetima.
KAKO PREPOZNATI KVALITETNO ETERIČNO ULJE ?
Da, eterična ulja lijepo mirišu, eteričnim uljima doista možete spriječiti, mnoge tegobe i izliječiti, ali treba znati na što obratiti pažnju pri kupovini eteričnih ulja. Natpis koji često vidite na nekoj bočici na kojoj piše 100% čisto eterično ulje uopće ne mora značiti (i najčešće ne znači) da je zaista tako. Da biste bili sigurni da ste kupili zaista kvalitetno eterično ulje važno je znati da na etiketi na bočici mora pisati: latinsko ime roda i vrste biljke (postoji više vrsta lavandi različitog djelovanja zbog razlika u kemijskom sastavu eteričnih ulja), dio biljke iz koje je dobiveno eterično ulje (iz različitih dijelova iste biljke mogu se dobiti ulja različitog sastava i djelovanja), glavni kemijski sastav – kemotip eteričnog ulja (ovisno o staništu i mikroklimi mogu imati različiti kemijski sastav), zemlja gdje je biljka rasla, način uzgoja, datum kad je dobiveno i rok trajanja.
KAKO ČUVATI ETERIČNA ULJA ?
Eterična ulja su vrlo osjetljiva i brzo hlape i zato ih treba čuvati u tamnim staklenim bočicama i na hladnijem mjestu, zaštićenom od  svjetla. Bočicu treba otvarati samo kada želite koristiti ulje, jer kisik izaziva oksidaciju pa ulje gubi miris i djelovanje.
KAKO KORISTITI ETERIČNA ULJA ?
Postoje dva načina u pristupu korištenja eteričnih ulja. Jedan je engleski, a drugi francuski. Engleski  pristup preferira korištenje malih doza eteričnih ulja kroz dermalnu primjenu i u aromalampicama i ne inzistira na kemotipiziranosti ulja. Francuski pristup preferira korištenje većih doza eteričnih ulja, osim kroz dermalne pripravke i u vaginalnim, rektalnim i oralnim pripravcima te inzistira na točnoj kemijskoj i botaničkoj definiranosti eteričnih ulja.  Za takvu primjenu eteričnih ulja aromateraput treba biti dobro educiran i nije preporučljiva  primjena eteričnih ulja na bilo koji od tih načina bez konzultacije s dobro educiranim aromaterapeutom. Kroz taj pristup aromaterapija stvarno postaje više od mirisa, jer takvom primjenom eteričnih ulja zaista možete riješiti mnoge tegobe.
ETERIČNA ULJA PO NAMJENI
 • Ružmarin je poznat zbog svojih osvježavajućih kvaliteta i svojstva pročišćavanja i borbe protiv zadržavanja vode. (Izbjegavajte koristit tijekom trudnoće i ako imate visok krvni tlak.)
 • Slatki komorač ima pročišćavajuće djelovanje i posebno je dobar za pročišćavanje nakon prejedanja hranom. Također je vrlo dobar za borbu protiv zadržavanja vode. Ima lijep miris. (Nemojte koristiti tijekom trudnoće ili ako  patite od epilepsije.)
 • Atlas cedrovina – ovo ulje drvenastog mirisa ima diuretičko djelovanje pa može pomoći u ublažavanju zadržavanja tekućine u tijelu i smatra se da poboljšava limfnu drenažu. Također potiče razgradnju masti. (NE korstite u trudnoći)
 • Grejp je poznat kao veliki limfni stimulans pa uvelike pomaže kod problema sa zadržavanjem vode. Također djeluje poticajno na žuč pa tako potiče razgradnju masti. Ima osvježavajući miris.
 • Pačuli – ovo egzotično ulje ima jak začinjen miris i poznat je po svojim diuretičkim svojstvima, pa tako pomaže sa zadržavanjem vode, a potiče i rast novih stanica.
 • Geranij ima lijep slatki miris. Sjajan je za poticanje cirkulacije, a dobar je i za ublažavanje zadržavanja vode.
 • Čempres  – ovo osvježavajuće ulje je poznato po svojim učincima za reguliranje tjelesne tekućine. Također je vrlo dobro za cirkulaciju.
 • Smreka je dobra za ublažavanje zadržavanja vode, a može biti vrlo osvježavajuća i stimulativna.
 • Ružmarin je stimulativno i energično ulje sa adstrigentnim svojstvima što znači da je koristan u zatezanju kože na nogama i bedrima.
 • Grejp je boga vitaminom C, i dobar je antioksidans tako da je dobar za vašu kožu i pomaže joj u oporavku.
 • Čempres može pomoći u rebalansiranju gubitka tekućine i dobar je za hidratiziranje suhe kože na nogama i bedrima.
 • Slatki komorač ima osvježavajuća svojstva koja mogu pomoći naboranoj koži.
Napomena: trudnice i dojilje ne bi trebale koristiti eterična ulja. Ljeti, zbog djelovanja UV zraka, najbolje je ne koristiti eterična ulja (naročito ne citurse), prije izlaganja suncu. Ukoliko imate nježnu i osjetljivu kožu, razna biljna ulja bit će dovoljan i ravnopravan nadomjestak. Za sva pitanja i nejasnoće uvijek se posavjetujte s profesionalnim aromaterpeutom.
Mnogo savjeta i “recepata” vezanih iz eterična ulja možete vidjeti u “Tajnama ljekovitih biljaka”.
Za dodatna pitanja nazovite nas ili pošaljite mail.

Vaš Bioclinic tim.