Cupping tretman koji postoji otprilike 3.000 godina ima niz pozitivnih učinaka na tijelo: oslobađa tijelo od toksina, potiče protok limfe, djeluje na celulit, strije, ožiljke, daje dobre rezultate kod tretiranja trauma i sportskih ozlijeda te vrlo efikasno opušta
Cupping terapija je jednostavna, učinkovita, bezopasna i daje izvrsne rezultate. Često se primjenjuje zajedno s akupunkturom za liječenje alergija, boli u leđima, prehlade, anksioznosti. Prvi pisani dokumenti o korištenju cuppinga potječu iz Kine, ali slične tretmane radili su Egipćani, sjevernoamerički Indijanci  te stari Grci.
OPIS CUPPING METODE
Za tretman se koriste staklene ili plastične čaše. Vakum cupping čaše se stavljaju na kožu, ostavljaju na tijelu od pet do dvadeset minuta, a ponekad ih terapeut povlači po koži kliznim pokretima. Kada čaše stoje na tijelu, daju osjećaj topline, opuštaju, potiču oslobađanje od toksina, čiste i aktiviraju krvne žile, arterije, kapilare, a koža bolje izgleda.
Važno je znati da iako je cupping učinkovita i sigurna tehnika, ipak postoje i nuspojave. Čaše mogu na koži ostaviti crvene ili ljubičaste krugove koji mogu ostati vidljivi nekoliko dana. Kako bi se eventualni tragovi na koži izbjegli ili ublažili, preporučuje se piti puno vode i kupati se u slanoj kupki. Cupping se može ponoviti nakon što krugovi nestanu.
Posebnim načinom isisavanja zraka iz čaša ostvaruje se željeni podtlak koji izaziva hiperemiju, odnosno lokalno crvenilo što je znak širenja malih krvnih žila, odnosno poboljšane cirkulacije. Time se potiče izmjena tvari, poboljšava limfna drenaža, napeta muskulatura se ubrzo relaksira a time se smanjuje i bol na problematičnom mjestu
U Bioclinicu koristimo cupping samostalno ili u kombinaciji s drugim kineziterapijskim postupcima u stanjima kao što su kod bolovi u vratu, križobolje miogenog porijekla (smanjena pokretljivost zgloba zbog ozljede ili bolesti mišića), smrznutog ramena i slično. Na mjestu aplikacije ostaje lokalno crvenilo, koje je znak pozitivnog učinka, a ovisi o jačini podtlaka te konstituciji osobe. Crvenilo traje dva do tri dana, te postepeno blijedi. Cupping je izvrsna terapija za aplikaciju kod osoba koje zbog raznih razloga ne smiju primiti razne vrste elektroterapije , alergični su na neke lijekove ili dosadašnje terapije nisu dale željeni rezultat. Kod osoba koje imaju lokalno izraženu mrežu kapilara cupping se također ne primjenjuje.
VRAĆANJE ŽIVOTNE ENERGIJE U RAVNOTEŽU
U tradicionalnoj kineskoj medicini smatra se da u tijelu postoje ‘meridijani’ (putevi u tijelu) kroz koje protječe životna energija ‘chi’. Primjenom cuppinga otvaraju se pore, prokrvljuje tretirano područje, uklanja zastoj u cirkulaciji, uspostavlja narušeni chi (vitalna energija) i izbacuju toksini iz tijela. Vrlo su dobri rezultati kod terapije cijelog lokomotornog sustava: ukočenih leđa, boli među lopaticama, boli u lumbalnom dijelu leđa te išijasa.
Primjena cupping terapije : 

• limfna drenaža
• detoksikacija organizma
• celulit, strije, ožiljci
• relaksacija
• traume i sportske ozljede
• prehlada, kašalj
• bol u leđima

Imate li problem koji cupping terapija može olakšati ili otkloniti, ili trebate dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte:
Vaš Bioclinic tim.