Pojam sportske ozljede, u najširem smislu, se odnosi na ozljede zadobivene tokom bavljenja sportom ili rekreativnim vježbanjem. Pojedine sportske ozljede nastaju kao posljedica nesreća; druge su rezultat nepravilnog vježbanja, neispravne opreme, nedostatka kondicije, ili nedovoljnog zagrijavanja i istezanja. Iako gotovo svaki dio tijela može za posljedicu imati sportsku ozljedu, pojam je uglavnom rezerviran za ozljede muskulatornog sustava koji uključuje mišiće, kosti, ligamente i tetive.
Na sreću, iako postoje akutni i kronični slučajevi, najveći broj sportskih ozljeda, osobito adaptacijskih procesa i nestabilnosti, se može učinkovito riješiti. U većini tih slučajeva, stanje će se vratiti na razinu koja je prethodila zadobivanju ozljede. Većina sportskih ozljeda se može i spriječiti, ako se pravilno pripremite.
a) Zglobovi Zglobovi mogu oteknuti, upaliti se i zacrveniti. Mogu postati nepokretni, kada će raspon kretnji biti znantno smanjen. Uobičajene ozljede zglobova su ozljede koljena i laktova. Kako dolazi do ozljeda zglobova? Ozljede zglobova su česte nakon pada s bicikla, padova u kontaktnim sportovima i nakon automobilskih nesreća. Simptomi? Bol, ukočenost, slabost, nestabilnost, oticanje i nepokretnost mogu biti simptomi ozljede zglobova.
b) Mišići i tetive Mišići i tetive (tetiva je vlaknasto tkivo koje povezuje mišiće s kostima u ljudskom tijelu) mogu postati preslabi, što onda dovodi do nemogućnosti stabilizacije zglobova. (To može postati izazov.) Slabi mišići su manje izdržljivi i skloniji ozljedama. Prilikom pretjeranog istezanja mišića ili tetive pojavit će se bol, osjetljivost ili nemogućnost kretanja, koja se još naziva i napetost. Simptomi napetosti su: bol, kontrakcije mišića ili tresavica, i gubitak snage. Kako dolazi do ozljeda mišića i tetiva? Uzroci napetosti se manifestiraju trenutno i razvijaju iz kroničnog i prekomjernog korištenja. Simptomi? Oticanje, umjereni podljevi, bol pri dizanju teških predmeta.
c) Ligamenti Ligamenti su vlaknasta, pomalo elastična tkiva koja povezuju kosti u tijelu. Njihova funkcija je stabilizacija zgloba kako bi se kosti mogle kretati u pravoj putanji. Oni kontroliraju i raspon kretnji zgloba (na primjer, onemogućuju da se lakat izvije prema nazad; pomažu u izvođenju složenih, koordiniranih aktivnosti prilikom bavljenja sportom). Ligamenti su sačinjeni od gustog vezivnog tkiva, koje se sastoji od tvari nazvane kolagen. Organizacija kolagenskog tkiva omogućuje rastezljivu čvrstost. Druga funkcija ligamenata je slanje signala ljudskom mozgu o položaju zglobova. Što uzrokuje ozljede ligamenata? Kako bi se oštetili ligamenti potrebno je dosta snage. U sportovima u kojima ima mnogo kontakta i mogućnosti sudaranja, ozljede se najčešće zadobiju od suparničkih igrača ili igrač može zapesti o teren i tada se sva njegova masa oslanja na jedan zglob.  Ova sila pravi strukturalnu štetu na ležištu zgloba i ligamentima, što je poznato kao iščašenje ligamenata.  Prednji križni ligament smješten iza stopala, poznat i kao ACL, često je ozlijeđen kod igrača koji se bave grubljim sportovima. Još jedna učestala ozljeda je ozljeda prednjeg talofibularnog ligamenta u zglobu.
Hipertermička ozonska sauna vrlo efikasno ubrzava oporavak nakon takvih ozljeda. Boravak u sauni vrlo je ugodan, toplina bitno ubrzava cirkulaciju i izmjenu tvari i oporavak je kraći nego što bi inače bio. Ostale koristi hipertermičke ozonske saune pročitajte na ovom linku.
Vaš Bioclinic tim.