Slatki pelin

Slatki pelin (Artemisia annua) je biljka iz porodice Asteracea. upotrebljavala u kineskoj medicini već prije 2000 godina za snižavanje povišene tjelesne temperature, kod groznice i liječenje malarije. Novija istraživanja pokazuju izvrsne rezultate i učinkovitost kod najtežih oblika karcinoma.

Glavna aktivna komponenta slatkog pelina je artemisinin. Čisti organizam od kancerogenih stanica selektivno ih uništavajući. Treba naglasiti da artemisinin ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje. Uništava širok spektar parazita koji žive u organizmu i može koristiti preventivno. Slatki pelin je jedna od rijetkih biljaka koja uništava odrasle parazite i njihova jajašca.

Artemisinin se u najnovijim znanstvenim istraživanjima pokazao iznimno djelotvoran kod širokog spektra karcinoma. Dokazano je da stanice karcinoma nakupljaju povećanu količinu željeza. Artemisinin povećava svoje djelovanje u dodiru s povećanim dozama željeza. Kod stanica tumora stvara reakciju gdje se u kratkom roku uništavaju zloćudne stanice, dok zdrave ostaju netaknute. Ako se slatki pelin koristi sam, uzrokuje 28% smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak gotovo u potpunosti.

Otkriveno je također da djelovanje artemisinina u kombinaciji sa sumpornim spojevima (DMSO, MSM) omogućava otvaranje membrana kancerogenih stanica te šireći ih omogućava absorpciju minerala, vitamina, proteina, kisika i artemisinina koji uništava takve stanice.

Stanice raka u sebi ujedno imaju i velik broj bakterija koje oslobađaju veliku količinu toksina. Artemisinin uništava ove bakterije i pomaže imunološkom sustavu i organizmu da se izbore za zdravlje bolesnika oboljelih od karcinoma. Artemisinin je jako učinkovit i kod malarije jer parazit malarije ne može živjeti u njegovoj prisutnosti. Parazit malarije ima veliku koncentraciju željeza i prilikom kontakta s artemisininom on izumire te se organizam čisti od njegovog prisustva, a ujedno se i sprječava daljnje razmnožavanje ovog parazita.

Naravno, u slatkom pelinu postoje i druge zanimljive tvari koje se koriste u farmaciji, a također služe kao temelj za polusintetske ili sintetske spojeve istih ili poboljšanih svojstava. Najvažnije od njih su : kvercetin, luteolin, kamfor, beta-sitosterol, karvakol.

Slatki pelin - Slatki pelin blog

Kvercetin

Uz nedostatak tvari nužnih organizmu, sve veća uporaba industrijski prerađene, rafinirane i koncentrirane hrane u svakodnevnoj prehrani dovodi do razvoja niza akutnih i kroničnih bolesti, koje se ispravnijim pristupom prehrani mogu preventivno spriječiti.Od mnogih učinkovitih tvari iz cijelog spektra fitonutrijenata s mnogostruko korisnim djelovanjima na zdravije funkcioniranje organizma, kvercetin je, kao vrlo snažan antioksidans, zasigurno jedan od najaktivnijih bioflavonoida.

Kvercetin spada u skupinu bioflavonoida koji su široko rasprostranjeni u svijetu biljaka i sadržan je u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su luk, jabuke, bobičasto voće, kupusnjače, razne sjemenke, crni čaj, crno vino. Od povrća je posebno zastupljen u svježem crvenom luku (pronađeno čak do 300 mg/kg) te brokuli, koja je vrlo bogata i drugim korisnim fitonutrijentima. Najučinkovitiji oblik kvercetina je onaj koji se nalazi u svježem luku.

Ima ga dosta u jabukama, najviše u kori, a posebno crvenim jabukama. Ne postoji u Velikoj Britaniji uzalud izreka “An apple a day keeps the doctor away”, jer svakodnevna konzumacija jabuka bitno pridonosi boljem zdravlju.

Crno vino, uz druge flavonoide, sadrži i kvercetin (i preko 7 mg/l), čime u znatnoj mjeri pridonosi zdravlju čovjeka, ali, naravno, uz uvjet umjerene konzumacije. Današnje preporuke za konzumiranje crnog vina govore o čaši vina dnevno tijekom pet dana u tjednu (uz dva dana apstinencije). Istraživanja crnog vina upućuju na to da mogući sadržaj kvercetina u njemu može biti bitno smanjen kod rafiniranih vina, kod kojih se uklanja njihov opor okus. Crna vina domaće kućne proizvodnje (koja nisu rafinirana) zajamčeno sadrže znatne količine kvercetina i mogu se preporučiti u umjerenim količinama.

Jedno od izuzetnih svojstava kvercetina jest bioakumulacija u organizmu zbog relativno dugog poluvijeka eliminacije iz organizma (oko 24 sata). Najveća koncentracija u krvi javlja se dva sata nakon konzumiranja. U normalnoj i ispravnoj ljudskoj prehrani sadržaj kvercetina najčešće se kreće od 15 do 500 mg dnevno, što ima izuzetno dobro preventivno značenje za zdravlje ljudi, a ograničenja prilikom konzumacije putem hrane ne postoje.

Terapijske doze u slučaju bolesti svakako su veće od onih koje se mogu uzeti putem hrane, a smiju se uzimati samo pod liječničkom kontrolom.

Korisna djelovanja kvercetina
Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna tvar, koja je pokazala raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Istraživanja su pokazala da djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski, antivirusno i antikarcinogeno, a poznata su i njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica, kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline te na brojne funkcije enzima u organizmu.

Naročito se ističe njegovo snažno antikarcinogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih puteva i debelog crijeva. Antikarcinogeno djelovanje dokazano je prilikom brojnih istraživanja, koja pokazuju ne samo njegovo preventivno djelovanje na pojavu raznih malignih oboljenja nego i na tijek razvoja bolesti, i to blokiranjem rasta stanica i sinteze DNA.

Protuupalno djelovanje očituje se u inhibiciji (kočenju) biosinteze metabolita koji nastaju iz proinflamatorne arahidonske kiseline (leukotrieni LT4 i skupina proinflamatornih prostaglandina PG2), ali i u inhibiciji proinflamatornih enzima ciklooksigenaze i lipoksigenaze (proinflamatorni = potiču upalnu rekaciju). Inhibicija oslobađanja histamina uz protuupalno ima i antialergijski učinak. Njegovo protuupalno djelovanje ima vrlo pozitivne učinke na razvoj raznih akutnih i kroničnih upalnih procesa u organizmu, ali i u razvoju krvožilnih i reumatskih bolesti te vrijeda (čira) na želucu.

Kao antialergijsko djelovanje već je spomenuto antihistaminsko djelovanje, ali on također inhibira oslobađanje alergijskog posrednika (IgE), kao i sintezu i oslobađanje peptido-leukotriena u plućima (važno kod astme) putem smanjenja enzima AE5-lipoksigenaze. Kvercetin inhibira i druge enzime koji od arahidonske kiseline stvaraju imunoreaktivne leukotriene (LT4).

Pozitivno djelovanje kvercetina kod dijabetičara očituje se u smanjenju dijabetičkih komplikacija kao što su katarakta, retinopatija i neuropatija. Uz to, njegov utjecaj na regulirano izlučivanje inzulina štiti beta-stanice gušterače od oštećenja.Kvercetin ima i vrlo pozitivan učinak na razvoj kroničnih neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest), a i štiti kožu od oštećenja UV-B zrakama.

Osim nabrojanih pozitivnih djelovanja na zdravlje ljudi, kvercetin pokazuje i posredno sinergističko djelovanje na mnoge procese u organizmu, djelujući kao snažan antioksidans na višak slobodnih radikala.

Kvercetin - Slatki pelin blog

Luteolin

Broj oboljelih od moždanih bolesti povezanih sa starenjem, poput Alzheimerove, raste iz dana u dan. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Nutrition, luteolin, hranjiva tvar otkrivena u raznom povrću i začinskim travama, smanjuje upale u mozgu odgovorne za poremećaje pamćenja i kognitivne disfunkcije.

Na prvi znak infekcije, imunološke stanice u mozgu i kralješničkoj moždini poznate kao mikroglijalne stanice počinju proizvoditi citokine, signalne molekule koje stvaraju upalni odgovor za rješavanje problema. No, kako osoba stari, funkcija mikroglijalnih stanica počinje propadati, što dovodi do prekomjerne proizvodnje citokina i oštećenja mozga.

“Prijašnjim smo istraživanjima otkrili da tijekom normalnog procesa starenja, mikroglijalne stanice počinju proizvoditi pretjeranu razinu upalnih citokina. Vjerujemo kako ovaj proces doprinosi kognitivnom starenju i predstavlja predisponirajući čimbenik za razvoj neurodegenerativnih bolesti”, pojasnio je Rodney Johnson, profesor Sveučilišta Illinois.

Nova istraživanja pokazuju da je lutein odlično sredstvo kod raka prostate te raka debelog crijeva jer posjeduje sjajna protuupalna, antikancerogena te antioksidativna svojstva. Lutei blokira prijenos signala između stanica karcinoma u tijelu.

Luteolin - Slatki pelin blog
Kamfor - Slatki pelin blog
Zbog snažnog mirisa kamfor se upotrebljavao u mirisnim solima koje su u viktorijansko vrijeme bile popularno sredstvo „prve pomoći“ u slučajevima vrtoglavice, nesvjestica i napadaja histerije dama na dvorovima. I danas se cijeni zbog sposobnosti jačanja živčanog sustava. Važan je sastojak svih dalekoistočnih antiseptičkih i analgetičkih preparata. Djeluje umirujuće, antiseptično, antiviralno, baktericidno, diuretično, protuupalno. Dobro je kao ekspektorans i protiv crijevnih parazita. Jača obrambeni sustav organizma.

Beta-sitosterol

Najčešći fitosteroli u prirodi su beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol, dok su najbogatiji izvor fitosterola biljna ulja, sjemenke te orašasti plodovi. Kliničke studije pokazuju da fitosteroli (ubzavajući apoptozu tumorskih stanica debelog crijeva i dojke) . Također, primjećen je njihov pozitivan učinak kod hiperplazije prostate.

Karvakol

Djelotvornosti kapi slatkog pelina

Zbog svih navedenih svojstava kapi slatkog pelina vrlo su efikasne protiv raznih upalnih procesa u tijelu, za jačanje imuniteta, ali i kao prevencija kancerogenih oboljenja. Takvo djelovanje omogućava posebna struktura Fe, koja se razlikuje od onog u kancerogenim tvorbama.

Primjer: stnica raka dojke ima 15x veću koncentraciju Fe nego zdrava stanica. Kada artemisin dođe do maligne stanice, oslobađa se O2 te se stvaraju slobodni radikali koji neutraliziraju tumorsku stanicu. Tretman artemisinom vrlo je sličan tretmanu s O2.

Artemisin ciljano djeluje na mnoge vrste tumora debelog crijeva, dojke, jajnika, pluća, prostate, bubrega.

Uporaba kapi slatkog pelina

Macerat slatkog pelina u hladno prešanom ulju crnog kima predstavlja sinergiju dvije biljke koje su vrlo jaki imunostimulansi pa se koriste kao pomoć u borbi protiv najtežih bolesti.

Još bolje rezultate (djelovanje) na kancerogene stanice postiže se kapima visoko koncentriranog slatkog pelina, crnog kima, CBD-a te željeza.

Istraživanja koja su objavljena u „Life Science“ pokazuju da artemisin može neutralizirati 98 % tumosrkih stanica dojke u 16 sati. Znanstvenici kaži da se artemisin može koristiti i sam (bez Željeza), ali je u tom slučaju oko 4x manje efikasan.

Iz gore navedenog sami zaključite mogu li vam naše kapi slatkog pelina s dodatkom željeza poboljšati kvalitetu kako zdravlja, tako i života.

Artemisia - Slatki pelin blog