Ružmarin se postepeno širio po Europi te je u ranom srednjem vijeku preskočio La Manche i došao u Englesku. Tamo je stekao vrlo veliku popularnost, pa ga i Shakespeare spominje čak u pet svojih djela.
Iako je vrlo popularan zbog raširenog vjerovanja da poboljšava memoriju, to nije jedina uloga koja je dodijeljena ružmarinu.
Ružmarin može narasti do 1m u visinu, a osim na plodnom tlu uspjet će i na kamenjaru. U prijevodu, ime mu znači “morska rosa”. Naziv dolazi od latinskih riječi “ros”, što znači rosa, i “marinus” što znači more, a ime je dobio zbog povjetarca koji puše s mora donosi vlagu koja je ružmarinu nužno potrebna za rast.
U 16. i 17. stoljeću postao je vrlo popularno sredstvo za olakšavanje probavnih tegoba. Malo je poznato da se stoljećima prije izuma hladnjaka ružmarin koristio za konzerviranje mesa.
Za njegu kože ružmarin se koristi već tradicionalno jer potiče obnovu epiderme, dok će kod perutanja i ispadanja kose sjajno pomoći eterično ulje ružmarina. Ipak, obzirom da postoji više kemotipova ružmarina, od kojih svaki ima svoju namjenu, budite oprezni kod kupovanja.
Kemotip kamfor, tipičan za eterično ulje dobiveno od ružmarina iz Dalmacije izvrsno je sredstvo protiv bolova.
Znanstvena istraživanja otkrivaju nove koristi ove biljke, kao što su poboljšavanje imunološkog sustava, poticanje cirkulacije i probave, te indirektno poboljšavanje koncentracije.
Masaže pripravcima ružmarina efikasna su pomoć kod reumatskih bolova, bolova u mišićima i glavobolja.
Protuupalne komponente koje sadržava ružmarin po nekim istraživanjima kogu ublažiti i napad astme. prve studije protutumorskih učinaka nagovješćuju da neki njegovi sastojci spriječavaju povezivanje kancerogenih elemenata s DNK-om. Također, postoje naznake da bi mogao pomoći i kod oboljelih od Alzheimerove bolesti.
Da zaključimo, narodne spoznaje o ružmarinu znanost i te kako potvrđuje.
Za dodatna pitanja nazovite nas ili pošaljite mail.

Vaš Bioclinic tim.