Kad ljudima spomenete da netko ima lošu cirkulaciju, svi gotovo po pravilu pomisle na hladne prste na rukama i nogama, kao i na spavanje pod dekicom na +30. Većina ljudi ne brine previše oko toga jer, ruku na srce, kvaliteta života i ne pati previše zbog toga. Ipak, loša cirkulacija može biti puno ozbiljniji problem nego što se čini na prvi pogled, i ponekad je povezana s puno ozbiljnijim stanjima (bolestima). Krvožilni je sustav zadužen za pravilan i dostatan protok krvi, kisika i hranjivih tvari u cijelom organizmu. U slučajevima kada je protok krvi smanjen, prvenstveno u udaljenim ekstremitetima, pojava simptoma slabe cirkulacije vrlo je vjerojatna.

Ipak, moramo znati da slaba cirkulacija ne dolazi sama od sebe i nekad je simptom drugih, ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Također, vrlo je važno tretitati i čimbenike koji dovode do slabe cirkulacije, a ne samo simptome. Na neke čimbenike ipak ne možemo utjecati (nasljeđe, spol i dob), dok na neke ipak možemo utjecati trapijama i/ili smanjenjem loših navika.

Simptomi slabe cirkulacije

 

Postoje znakovi upozorenja koji upućuju na slabu cirkulaciju. To su:

 • Čirevi na nogama : bolni i upaljeni dijelovi kože, slični osipu, koji nikako da otiđu…
 • Oticanje : moguća je pojava nakupljanja tekućine u rukama u nogama, u slučaju da bubrezi nemaju dovoljnu količinu krvi
 • Promjena boje kože : do ove promjene na koži dolazi zbog nedovoljne količine kisika (pojava je poznata pod nazivom cijanoza). I modrice na koži izgledat će puno tamnije (plavije)
 • Proširene vene : u početku ćete osjećati bol i svrbež u nogama nakon dugog sjedenja i stajanja. Nakon nekog vremena pojavit će vam se ispupčene i plavkaste žile u blizini stopala i gležnjeva, što znači da ste dobili proširene vene.
 • Gubitak kose i slabi nokti : ovo je jedan od najboljih znakova slabe cirkulacije
 • Hladne ruke i noge : ovo svi znaju. Cirkulacija održava i tjelesnu temperaturu. Ako je oslabljena, hladno nam je.
 • Probavni problemi : ako je cirkulacija oslabljena, usporeni su i svi procesi u tijelu. Tako se usporava i probava, pa je opstipacija česti problem.
 • Oslabljen imunološki sustav : lakše ćete se razboljeti, a sposobnost vašeg tijela da izađe na kraj s virusima i bakterijama bit će ozbiljno narušena
 • Iscrpljenost : slaba cirkulacija smanjuje protok hranjivih tvari u mišićima, što dovodi do osjećaja umora te bolova u mišićima
 • Bol u prsima : izvrstan znak da srce ne dobiva dovoljno krvi
 • Nedostatak apetita : jetra može poslati signal za gla u mozak tek ako dobije dovoljnu količinu krvi. Ako to nije slučaj, postupno imate potrebu jesti sve manje obroke, što dovodi do gubitka težine.

Imate li problema sa slabom cirkulacijom, možemo vam pomoći na vrlo efikasan način : tretmani u Veyergans Vacustyleru i hipertermičkoj ozonskoj sauni napravit će puno za vaše opće zdravstveno stanje kao i pomake kod poremećaja cirkulacije. Nemojte se bojati, obratite nam se s povjerenjem. Iskusni fizioterapeuti napravit će sve što mogu da vam pomognu.

Za dodatna pitanja nazovite nas ili pošaljite mail.

Vaš Bioclinic tim.