Gotovo svi smo mi u životnom ciklusu bili žrtve akutne ili kronične upale. Ona je ipak neizostavan dio tjelesnih procesa prisiljavajući imunološki sustav na reakciju te privlačeći ljekovitu tekućinu prema traumatiziranom tkivu. Da nema upala naša sklonost infekcijama bila bi bitno povećana, rane bi sporije zacjeljivale i češće bismo bili bolesni. Drugačije rečeno, bez upale teško bismo preživjeli. Postoje tri vrste upale : akutna, kronična i potencijalno smrtonosna. Mi ćemo se sada usredotočiti samo na akutnu i kroničnu jer potencijalno smrtonosna zahtijeva bolnički tretman. Također, vrlo je važno znati razliku između ovih vrsta upala.
AKUTNA UPALA
Akutna upala se javlja kod ozljeda i prepoznat ćete ju po crvenilu, natečenosti i toplini. Ozlijeđene tjelesne stanice otpuštaju kemijske spojeve kako bi zaustavile krvarenje i potaknule zgrušavanje krvi. Tijekom procesa zacjeljivanja stvara se drugo tkivo, razvija se ožiljak, a naticanje, crvenilo i toplina nestaju.
Akutna upala se ne liječi, može se samo ublažiti. Kako se akutna upala ublažava na uobičajene načine, vjerujemo da znate jako dobro (oblozi, mirovanje, protuupalne kreme). Mi vam predlažemo tretmane u hipertermičkoj ozonskoj sauni iz razloga što će tretman ubrzati cirkulaciju oko 4x (u vremenu od 30 minuta), ublažit će bol na traumatiziranom mjestu i dodatno, vrlo efikasno, primiriti upalni proces.
KRONIČNA UPALA
Kronična upala traje dulje od 6 mjeseci. Oštećenje je trajno i u većini slučajeva se javlja infekcija koja uzrokuje širenje upale. Upala nakon nekog vremena zahvaća krvne žile, živce i neke organe. Kronična upala se može javiti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući zglobove, kožu pa čak i mozak. No, neće svaka kronična upala uzrokovati bolove jer brojni organi nemaju receptore za prepoznavanje boli.Kronična upala može uzrokovati niz ozbiljnih bolesti, stanja i poremećaja, kao što su hipertenzija, depresija, Alzheimerova bolest i Parkinsonova bolest. Ako bolujete od hipertenzije, dijabetesa, povišenog kolesterola, dijabetesa ili pretilosti, vrlo je velika vjerojatnost da bolujete od kronične upale. Samo ublažavanje upalnog procesa isto je kao i za akutne upale. Ozonski tretmani u sauni zaista će vam dosta poboljšati stanje.
Ne biste vjerovali koliko tretmani u hipertermičkoj ozonskoj sauni mogu dobro djelovati na vas, kako fizički, tako i psihički. Kao što bi se u današnje vrijeme reklo, pravi well-being.
Vaš Bioclinic tim.