Više od 100 godina za ozon vrlo dobro znamo da je vrlo efikasan ubojica virusa i bakterija u prirodi, i kao takav ima veliku primjenu u dezinfekciji, detoksikaciji, deodorizaciji te izbjeljivanju, zahvaljujući jakim oksidacijskim svojstvima. Upravo iz tih razloga ozon bi trebali smatrati vrlo moćnim oružjem u borbi protiv COVID-19 virusa, zbog tri važna svojstva:

  • Potpuno pokrivanje : Ozon proizveden putem moćnih generatora ozona dopire u svaki kutak prostorije, ne ostavljajući niti kvadratni milimetar netaknutim, za razliku od drugih metoda dezinfekcije (npr. UV sterilizatorima).

  • Visoka detergentnost : oksidacija bakterija i virusa način je na koji ozon djeluje, bez otrovnih ostataka. S druge strane, kemijski dezinficijensi , ne samo da su trenutno štetni za ljudski organizam, nego često puta uzrokuju i sekundarna trovanja zbog otrovnih ostataka.

  • Praktičnost : ozon se može proizvoditi relativno jednostavnim uređajima. Ovi uređaji, bili oni mali ili veliki, mogu se koristiti na svim mjestima : u kući, poslovnom prostoru, javnim površinama, javnom prijevozu, brodovima ili avionima.

Efikasnost ozona u tretiranju bakterija i virusa nije vezana samo uz koncentraciju, temperaturu, vlažnost te vrijeme izlaganja, nego i uz soj patogena. Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno u P3 laboratoriju u Pekingu, ozon je onesposobio 99.22% SARS virusa kojim su bili zaraženi bubrezi majmuna. Virus koji je nađen u pokrajini Wuhan, kao i SARS virus pripadaju skupini koronavirusa. Sekvenca genoma poklapa im se oko 85 %. Vrlo je razumno pretpostaviti da je ozon jednako efikasan i u suzbijanju COVID 19 virusa.

Ozonska dezinfekcija bila bi pun pogodak za bolnice, tvornice, javne površine, javni transport, kao i privatne stanove/kuće. Ono na što se mora obratiti pažnja je koncentracija ozona u zraku, koja mora biti dovoljna, i koja mora djelovati dovoljno dugo da bi dezinfekcija bila uspješna. Za ovaj virus, dovoljna je koncentracija od 2.5ppm u vremenu od cca. 30 min.
Za dodatna pitanja nazovite nas ili pošaljite mail. Vaš Bioclinic tim.