Celulit je kronična bolest
Celulit se nalazi isključivo kod žena zbog razlike u tjelesnoj građi i utjecaju ženskih hormona. Kod muškaraca možemo govoriti o tzv. muškom celulitu na području trbuha i na prsima koji bi se mogao usporediti s pravim ženskim celulitom. Celulit je prvenstveno bolest, a ne estetski poremećaj. Jedna od zabluda u vezi s celulitom jest da se nalazi samo u predjelu bokova i bedara. Ostala mjesta na kojima se nalazi celulit jesu podbradak, trbuh, koljena i gležnjevi. Glavni uzrok razvoja celulita ponajprije je poremećaj mikrocirkulacije, tj. sitnih krvnih žilica gdje, uslijed oštećenja vezivnog tkiva koje gradi njihove stijenke, nastaje njihova povećana propusnost.

Time nastaje prvi korak u razvoju celulita jer dolazi do nagomilavanja tekućine u međustaničnom prostoru čime potrebne hranjive tvari ne dolaze u stanicu, a štetne se tvari nagomilavaju. Dolazi do niza metaboličkih poremećaja te slabljenja cirkulacije i limfne drenaže. Vezivno tkivo koje podupire masne stanice gubi svoju potpornu ulogu i zadebljava se te masne stanice putuju prema površini pa nastaje izgled narančine kore. Kao posljedica svega navedenog masne se stanice povećavaju.

‘Celulit je kronična bolest i ima nezaustavljiv tijek ako se ne započne adekvatna terapija. Borbu protiv celulita treba započeti prije nego što se razvije i nakon tretmana ići redovito mjesečno na tretmane održavanja kako se celulit ne bi vratio. Liposukcija nije konačno ni trajno rješenje jer ne djeluje na glavni uzrok razvoja celulita. Uz to je praćena nizom komplikacija i dugotrajnim oporavkom od nekoliko mjeseci’, ističe dermatologinja dr. Inga Kapović te dodaje – celulit se liječi isključivo prema tipu tjelesne građe, vrsti celulita, fazi celulita, rizičnim faktorima i obliku celulita.

Potrebno je terapiju prilagoditi prema prije navedenim faktorima uz sistemski učinak na cirkulaciju jer u protivnom nećemo postići uspjeh. Jedna vrsta tretmana nije pogodna za sve tipove celulita, što je razlog neuspjeha većine tretmana.

Potrebno je promijeniti životne navike
Ključ uspjeha u borbi protiv celulita upravo je kombinacija više vrsta tretmana koji se moraju individualno prilagoditi. Jedna vrsta tretmana ne utječe na sve uzroke razvoja celulita. Ovisno o vrsti i obliku celulita, određujemo vrstu tretmana. Tako pojedini tretmani više utječu na cirkulaciju, dok drugi više utječu na vezivno tkivo ili na masne stanice. ‘Potrebno je promijeniti životne navike: jačati mišiće nogu, ne križati noge i nositi usku obuću, paziti na prehranu, što se više kretati’, zaključuje doktorica.

Inače, u slučajevima gdje je celulit obiteljski izražen, ženama se nakon 20. godine preporučuje započeti preventivne tretmane jednom mjesečno, a u drugim slučajevima nakon 25. godine. Nikad nije kasno započeti borbu protiv celulita, no što se prije započne borba, to su bolji rezultati i manji je broj tretmana potreban. Uz standardne tretmane protiv celulita – masažu, limfnu drenažu i upotrebu anticelulitnih krema, odnedavno su nam na raspolaganju i laserski tretmani.

Kako Vam mi možemo pomoći?
U ratu protiv celulita imamo dva moćna oružja :

1. hipertermička ozonska sauna (znojenje je najbolji i najprirodniji način detoksikacije), gubi se oko 400-500 kCal po tretmanu
2. anticelulitna masaža kao nadopuna sauni

Javite nam se i rezultati neće izostati!
Vaš Bioclinic tim.