Metvica je u mnogim narodima sinonim za ublažavanje probavnih grčeva ili poremećaja, iritabilnih crijeva, nadutosti (meteorizma), što je u direktnoj vezi s njenim svojstvom hlađenja. Upravo zato vrlo ju je poželjno piti kod povišenih temperatura, groznica ili upala. Metvica, koja hladi, umiruje ono što vrije, pa je metvicu vrlo lako dovesti u uzročno-posljedičnu vezu između smirivanja i opuštanja.
Nježna biljka plavkastog cvijeta privlači nas ugodno svježim mirisom koji se ne zaboravlja tako lako. Uronimo li njen list u čašu vode, za nekoliko minuta imamo napitak koji nas hladi i koji nam jako, jako godi.
Čaj od mente može se, naravno, piti cijele godine, a najviše prija ljeti. Zbog vrlo ugodnog i blagog okusa, listićima metvice možemo aromatizirati i običnu vodu.
Korištenje: Najučestalije u obliku čajeva, tinktura, ulja. Mogu se koristiti i svježi i suhi listovi
Djelovanje: Diuretik, relaksant, karminativ
Kontraindikacije: Nemojte je piti u slučaju: trudnoće, žučnih kamenaca, GERB-a

 

5 JEDNOSTAVNIH RECEPATA
1. GLAVOBOLJA: Balzami i eterična ulja metvice ugodno djeluju već samim nanošenjem na kožu. Blago utrljavanje u područje glave i vrata pridonosi opuštanju i smirivanju glavobolje.
2. AKNE, NJEGA KOŽE: Metvica umiruje nadraženu kožu, liječi bubuljice, akne, ublažava iritacije… Skuhajte blagi čaj (žličica suhe metvice na 3 dl vode) te mlakim čajem isperite lice.
3. INHALACIJA: Metvica smiruje kašalj, djeluje na respiratorni trakt i astmu. Skuhajte čaj u većoj posudi te je koristite kao parnu kupelj. Udisanje pare povoljno djeluje na dišne putove i smiruje kašalj.
4. PROBAVNI TRAKT: ako imate problema s nadutosti i probavom, barem prožvačite listiće metvice nakon jela. Usta će vam biti puna svježine, a želudac, crijeva i trbuh zahvalni na lijeku.
5. VODICA ZA ISPIRANJE USTA: Zbog antibakterijskih i svojstava hlađenja, metvicom možete njegovati usnu šupljinu, zube i desni. Postupak je jednostavan – dvije žličice metvice ostavite u 3 dl vruće vode 20-ak minuta. Ocijedite, ohladite i time ispirite usta.
Za dodatna pitanja nazovite nas ili pošaljite mail.

Vaš Bioclinic tim.