Manualna terapija: osjećajte se bolje

 

Manualna terapija uključuje razne vrste masaža, odnosno po definiciji deklarira se kao liječenje rukama direktnim kontaktom s tijelom koji pomaže kod poboljšanja raznih mišićnih i koštanih stanja te također djeluju na poboljšanje funkcionalnosti kod mekih tkiva.Manualnom terapijom postavljaju se u ravnotežu poremećena stanja i funkcije zglobova, kralježnice i okolnih zglobova s ciljem ublažavanja boli, poboljšanje izvođenja pokreta, a relaksacijom se smanjuju i upale na mekim tkivima. Prije svake manualne terapije obavezan je pregled i dijagnosticiranje problema.

Bioclinic manualni tretman

 

Bioclinic manualni tretman nešto je najbolje što nudimo, svojevrsni je​ „specijalitet“ kuće​. U njemu su objedinjeni najbolji elementi svake manualne terapije i kao takav toplo ga preporučamo svima.
Manualna fizioterapija je specijalno područje fizioterapije koje uključuje diferencijalnu, funkcionalnu procjenu i terapiju neuromišićnokoštanih stanja pokretom, baziranu na kliničkom razmišljanju. Procjena uključuje uzimanje anamneze, inspekciju, opservaciju, palpaciju, procjenu aktivnog i pasivnog osteokinematskog pokretanja (pokreta kostiju) i procjenu artrokinematskog pokretanja (pokreta zglobova), kao i krajnjeg osjeta.

Deep Relax
Trajanje: 90 min

Deep Relax masaža je masaža uz upotrebu eteričnih ulja u opuštajućem ambijentu, uz mir, tišinu i ugodnu glazbu, gdje se osoba može ​opustiti i prepustiti ​mirisima eteričnih ulja kako bi masaža imala još bolje djelovanje. Pokreti su vrlo blagi, stimulirajući i nježni koji doprinose rješavanju stresa i umora, te stvara osjećaj ugode opuštajući um i tijelo.

Trigger point

Trajanje: 30min po regiji (npr. vrat i trapezius, glutealna regija, butine, potkoljenice…)

Ova tehnika je usmjerena na tretman trigger točke koja predstavljaju ​osjetljivo mjesto u mišiću​, tetivi, ligamentima, koži i zglobnoj čahuri. Karakterizira ih lokalna i iradijacijska bol na pritisak, ovisno o vrsti. Aktivna trigger točka izaziva lokalnu ili udaljenu neugodu i bol, a latentna samo lokalnu ako je u stanju mirovanja. Iradijacija boli je karakteristična za svaku pojedinu točku što znači da pritisak na neku točku može izazivati udaljenu bol po obrascu dotične točke. Tako za osjećaj ​srčanog infarkta​ može biti odgovorna točka iz prsnoga mišića, za bol u križima točka iz leđa ili abdomena. Trigger točke iz ​abdomen​a mogu biti uzroci mučnina, gubitka apetita, ​poremećaja probave​ kao i bolova i grčeva kod beba, one iz ​vratnih mišića​ mogu uzrokovati tikove na licu i oko očiju, trigger točka oko čeljusti može stvarati osjećaj zubobolje. Simptomatska slika kronične triger točke ponekad može davati sliku upalnih degenerativnih bolesti sa ukočenjem pojedinih ili grupe zglobova.

Klasična ručna masaža
Trajanje: 30-50 min

Masažu je moguće definirati kao primjenu sustavne manipulacije mekih tkiva terapijske svrhe. Premda danas postoje različiti aparati za masažu ručna masaža je zasigurno najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima dijagnostičku komponentu.

K tomu psihološko značenje fizičkog kontakta kao modaliteta liječenja nije upitno. Masaža je najstariji oblik liječenja, a izvodi se ručno ili pomoću aparata. Preko kože djeluje na ​mišični,živčani i limfni sustav.​

Raindrop masaža
Trajanje: 50 min

Raindrop masaža je specifična tehnika nanošenja većih količina kemotipiziranih, ​čistih eteričnih ulja​ na područje kralježnice sa svrhom tretiranja tegoba poput skolioza i kifoza, išijasa, boli kralježnice i okolnih mišića, raznih infekcija virusima i bakterijama, multiple skleroze, bolne ukočenosti mišića, leđa i sličnih tegoba, a posebno se djelotvornom pokazala u opuštanju od stresa.

Ova tehnika pomaže tijelu da​ samo korigira​ iskrivljenja kralježnice i druge poremećaje, te da ga dovede u strukturalni i energetski balans. Raindrop tehnika temelji se na staroj teoriji da su mnoga iskrivljenja kralježnice posljedica virusa ili bakterija koje se nalaze uzduž kralježnice i uzrokuju upale koje stežu i grče okolno mišićno i vezivno tkivo, pa time iskrivljuju i samu kralježnicu.

Maderoterapija
Trajanje: 30-50 min

Gotovo svi znamo što je celulit i kako nastaje, a sada je došlo vrijeme da krenemo u konačan obračun s njim. Celulit je, prije svega, posljedica lošeg načina života koji se reflektira kroz lošu i neadekvatnu ishranu, manjkav unos tekućine te nedovoljno kretanje, kao i stres. Kao i mnoge stvari u životu, i ​celulit dolazi u fazama​.

U prvoj je fazi celulit vidljiv golim okom, u drugoj fazi dolazi do zadržavanja tekućine i počinjemo osjećati sitne čvoriće. Treća faza se manifestira gušćom tekućinom, kožom koja dobiva bore i tu dolazi do planetarno poznatog izgleda “narančine kore”. U zadnjoj je fazi tekućina već vrlo gusta, čvorići su dosta tvrdi, a vidljive su rupice i kvržice.

Uz klasičnu ručnu ​anticelulitnu masažu​ koja je primarno namijenjena razbijanju masnih nakupina, kod maderoterapije upotrebljavamo ​valjke (oklagije)​ različitih tekstura koji se od davnina koriste za oblikovanje tijela.

Sportsko-medicinska masaža
Trajanje: 30 min

Sportsko – medicinska masaža je tehnika je osmišljena tako da se masažom zagrijavaju i omekšavaju tkiva, te poravnavaju mišićna vlakna, čime se ubrzava izbacivanje mliječne kiseline iz mišića. Fokusirana je ne samo na mišiće, već i na tetive i ligamente, koji su pri određenom sportu izloženi znatnim naprezanjima.

Prije treninga : Primjenjuje se prije treninga (kada se zahvatima masaže nastoji brzo i intenzivno pripremiti tijelo za sportske napore), tijekom (preventiva i ublažavanje spazama), ali najčešće nakon treninga i tjelesnih naprezanja (kada je mišićima potrebno osigurati opuštanje i istezanje). U vrhunskom sportu, gdje je što brža i učinkovitija regeneracija glavni predmet svih trenažnih procesa, masaža je neizostavni dio terapije svakog sportaša.

Poslije treninga : Sportska masaža nakon aktivnosti ili sportskog treninga pridonosi uklanjanju štetnih tvari iz organizma, te svojim učinkom doprinosi bržem oporavku organizma nakon sportskih aktivnosti. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti mišićima koji su bili najaktivniji tijekom sportske aktivnosti. Sportskom masažom mogu se sanirati manje ozljede mišićnog tkiva koje nastaju tijekom svakodnevnih treninga, ali i prevenirati moguće ozljede

Respiracijski trening
Trajanje: 50 min

Plućna rehabilitacija počiva na vježbama, zdravstvenoj edukaciji i promjeni ponašanja kako bi se poboljšala kvaliteta života. Indicirana je za sva stanja u kojima respiratorni simptomi uzrokuju restrikciju—npr. KOPB, bolesti plućnog intersticija, živčano–mišićne bolesti koje dovode do slabosti zida prsnog koša—i za respiratorni trening nakon dugotrajnije vezanosti za respirator. Kontraindikacije su relativne a uključuju popratne bolesti koje bolesniku ograničavaju fizičko opterećenje (npr. angina pektoris ili disfunkcija lijeve srčane klijetke). Međutim, one ne isključuju primjenu drugih dijelova programa plućne rehabilitacije.

Većini kroničnih respiratornih bolesnika internistička terapija samo djelomično ublažava simptome i komplikacije bolesti. Sveobuhvatan program plućne rehabilitacije može dovesti do značajnog kliničkog poboljšanja te smanjiti osjećaj nedostatka zraka, poboljšati podnošenje napora, a u manjoj mjeri, smanjiti i broj hospitalizacija. Međutim, ovi programi ne utječu preživljavanje.

Program mobilnosti - stretching

Trajanje: 30 – 50 min

Fleksibilnost (gipkost) ljudskog tijela bila je od davnina predmetom proučavanja, a povećanje fleksibilnosti kroz istezanje je jedno od osnovnih načela tjelesne kondicije. Istezanje (engl.streching) se može definirati kao svrsishodni, sistematski pokreti kojima se razvlače mišići preko njihove fiziološke dužine koju imaju u stanju mirovanja. Različite teorije pokušavaju objasniti mehanizme mišićne rastezljivosti i učinak istezanja na mišićno-tetivnu jedinicu.Za veću gipkost odgovorni su i uključeni biomehanički, neurološki i molekularni mehanizmi. Determinante gipkosti su dob, zglobna struktura, spol,s tupanj fizičke aktivnosti,istreniranost, te anatomske i histološke osobine vezivnog tkiva i viskoelastične mogućnosti mišićnog tkiva. Prilikom istezanja mišića,mišićno vreteno bilježi promjenu duljine mišića i šalje informacije do leđne moždine koja ih prenosi dalje do SŽS. Kad se nastavi dalje istezanje ,uključuje se refleks istezanja (miotaktički refleks) koji, kontrahirajući mišić, pokušava spriječiti produljenje mišića. On ima svoju statičku i dinamičku komponentu, statička je stalno prisutna tijekom istezanja, dok se dinamička javlja kao reakcija na iznenadnu promjenu duljine mišića.

Postoji više vrsta vježbi istezanja: dinamički, balistički, statički, aktivni, pasivni, izometrički te proprioceptivna neuromuskularna facilitacija (PNF stretching). U rehabilitaciji istezanje utječe na istezanje mišićnih i okolnih mekih struktura kako bi se povećala amplituda pokreta i poboljšala cirkulacija te ubrzala izmjena otpadnih metabolita i zdravih nutrijenata, ali ima i druge brojne pozitivne učinke. Prolongirana imobilizacija ili smanjena mobilnost (elongacija mišića ili skraćenje) su najčešće indikacije za vježbe istezanja. Učinci istezanja vidljivi su samo kod onih koji redovito, pravilno i dugotrajno vježbaju. Veliki broj studija (od Suplement Fiz. rehabil. med. 2013; 25 (3-4): 126-128 126 randomiziranih i kontroliranih do opservacijskih) ukazuje na kontroverze oko vježbi istezanja. Većinom se one odnose na dokaz učinkovitosti tih vježbi na mišićnu bolnost, napetost, učinak na mišićnu snagu i rezultate poboljšanja koje možemo očekivati ovim tipom vježbi.

Cupping terapija

Terapija stara tisućama godina porijeklom iz Kine  koja se koristi u poboljšavanju protoka krvi, odnosno cirkulacije. Poznavajući važnost cirkulacije i kolika ona može pomoći u procesu izlječenja raznih tegoba, u raznovrsnim studijama o Cuppingu se govori kao o terapiji koja pomaže kod problema izazvanih sindromom karpalnog tunela, bolova u donjem dijelu leđa i kroničnih bolova u vratu, izlječenja raznih sportskih mišićnih ozljeda. 

Terapija se izvodi vrućim čašama koje se postavljaju na bolna mjesta do 3 min. Čaša se zagrije  korištenjem vunenih vatica potopljenih u alkohol i paljenjem iste unutar čaše nakon čega se gasi plamen te se brzo polože na kožu pacijenta, stvarajući vakuum koji djeluje na kožu i tkiva. Isisavanjem zraka iz istih stvara se vakuum pomoću kojeg se odiže meko potkožno tikov. Tretirano tkivo odmah se jako prokrvljuje i ostvaruje odličnu cirkulaciju čime se postiže razgradnja nakupina mliječnih kiselina.

Važno je naglasiti da je tretman nešto intenzivniji te da ponekada zna biti umjereno bolan, a nakon tretmana zbog velike prokrvljenosti nastaju masnice koje s vremenom nestaju. Tretman najbolje djeluje uz kombinaciju uz druge masažne tehnike i fizikalne terapije.

Indikacije:

  • Išijas – ishialgia
  • Trnci i bolovi u nozi ili ruci
  • Glavobolje ili vrtoglavice
  • Skolioze – postranično iskrivljenje kralježnice
  • Kifoze – pogrbljenosti prsne kralježnice
  • Bolovi i napetosti u donjem dijelu leđa, prsnom dijelu ili vratu
  • Uklještenja živaca
  • Bolova i ukočenosti u zglobovima

Trajanje(min)

Ulja koja koristimo

U Bioclinic centru koriste se esencijalna ulja od jednog od svjetskog Američkog proizvođača Young Living. Ova eterična ulja su sigurna, učinkovita i spravljena od čiste prirode. Polja biljaka nalaze se diljem svijeta, pa tako i u našim krajevima od kuda dolazi smilje, kadulja.  borovica i lovor. Korištenjem eteričnih ulja prilikom masaže dobiva se pozitivan učinak na zdravlje kože te povoljno utječe na smirenost i opuštenost. U Bioclinic centru imamo veliki izbor eteričnih ulja s različitim svojstvima i djelovanjima, a koje će vam približiti naši djelatnici prilikom izbora.

"Isprobala sam anticelulitnu masažu od 10 tretmana i ugodno sam se iznenadila s vidljivim rezultatima. Također sam prezadovoljna s klasičnom masažom. Osoblje je iznimno ljubazno, a s druge strane vidljiva je njihova stručnost u svakom segmentu, od savjetovanja do konkretnih ciljanih savjeta. Moja preporuka svakome."

Klementina Bosus

"Hvala svima na odličnom tretmanu! Oduševljena sam pristupom terapeuta i terapeutskim postupcima. Posebno želim istaknuti blagodati masaže i ozonske saune i kupke nakon koje sam se osjećao osvježeno i opušteno!"

Nataša Arapović

"Vrlo sam zadovoljna uslugama sportske masaže, a korištenjem ozonske saune brzo sam primjetila pozitivne učinke na zdravlje. Terapeuti su vrlo ljubazni, stručni i profesionalni! Zato preporučujem ovaj centar svima !!
Vidimo se opet! 🙂

Iva

"Znajući za Bioclinic odlučio sam se na svojem putovanju kroz Zagreb posjetiti istu i počastiti sebe sa ozonskom komorom. Ispostavilo se da je termin "počastiti sebe" ispravan. Ugodna atmosfera, vrlo ljubazno osoblje koje je imalo razumijevanja iako se prethodno nisam najavio! Put sam nastavio kao da sam tek počeo putovanje, osvježen i IT žargonom resetovan !!! Nekoliko stotina kilometara iza i nekoliko koji čekaju ispred prekinuti na najljepši način. Novo iskustvo, živim dosta daleko od Zagreba, ali sljedeće putovanje ću podijeliti u dva dijela na istom mjestu, ovaj put sa nano-mikro kupkom sa ozonom.
Toplo poreporučujem!

Nedzad Grebović

"Tople preporuke za BioClinic centar. Mogu reći samo pohvale profesionalni, pouzdani, simpatični, vrhunski terapeuti.
Hvala na izvanrednoj usluzi!
Vidimo se opet!"

Sabina Urbanc

"Izrazito sam zadovoljna tretmanom maderoterapije uz stručno i educirano osoblje učinci su brzo vidljivi.
Pohvale i za ljubaznost i ugodan ambijent"

Biserka Krpetić

Bolja zdravstvena njega je naša misija

Kontaktirajte nas