Topla kupka rasplamsava vatru metabolizma, stoga je opuštanje u toploj vodi s ljekovitim, mirisnim biljem itekako preporučljivo, no i s tim užitkom treba biti umjeren te ga ne treba upražnjavati prečesto, upozorava Sebastian Kneipp, jedan od osnivača pokreta prirodne medicine i otac hidroterapije.
– Baš kao i kriška omiljenog kolača, i topla je kupka prava poslastica te si je treba priuštiti jedanput na tjedan. No ako u njoj uživate svaki dan, topla voda će oslabiti vaš sustav i povećati rizik od razvoja bolesti jer smanjuje smeđe masno tkivo koje koži daje volumen i mladenački izgled te izgara kalorije – kaže Kneipp.
Kupka nikad ne smije biti previše topla, a opuštanje u toploj vodi uvijek treba završiti kratkim tuširanjem ili polijevanjem hladnom vodom počevši od stopala, ruku i lica te potom cijeloga tijela.
Želite li pripremiti toplu kupku s dodatkom ljekovitog bilja, to možete učiniti na tri načina. Šaku ljekovita bilja možete jednostavno ubaciti direktno u toplu vodu, a možete također i skuhati jak, biljni čaj te ga potom dodati vodi za kupanje. Treći, najjednostavniji, ali i najskuplji način je da kupite gotove biljne mješavine za kupku pakirane u vrećicama, koje su slične onima za čaj, no mnogo veće, i vrećicu jednostavno uronite u toplu vodu, kaže Kneipp. Ističe da pojedine biljne kupke djeluju putem osmoze te molekule prodiru kroz kožu, dok druge djeluju putem inhaliranja ljekovitih mirisa. Bilje za kupku odaberite prema svojim željama i potrebama. Kao odličan dodatak kupki mogu poslužiti i neke vrste ljekovitog bilja koje upotrebljavate pri spravljanju obroka. Primjerice, naribani đumbir pospješuje protok krvi u svim dijelovima tijela, metvica stimulira i blagotvorno djeluje na kožu, peršin liječi modrice, a ružmarin pomaže pri opuštanju.
Samo jedna, večernja kupka s esencijalnim uljima može vas osloboditi stresa koji se nakupio tijekom tjedna. Njega kože, opuštanje mišića, otplavljivanje toksina, duboka relaksacija…sve to mogu biti učinci mirisne i opuštajuće aroma kupke koja bi trebala biti neizostavan dio kućnog spa programa.
Esencijalna su ulja, naglašava, netopiva u vodi pa ih nemojte  direktno dodavati u kupke.
Prije nego što u kupku dodate esencijalna ulja, obavezno ih razrijedite u nekome mediju. To može biti sojino vrhnje, žumanjak, morska sol… No u tu svrhu nemojte koristiti obično vrhnje, za kupke je, naime, najbolje sojino vrhnje jer sadrži lecitin koji izvrsno otapa esencijalna ulja. Vodite računa i o tome da mirisnu mješavinu za kupku uvijek treba dodati u napunjenu kadu, jer ako je dodate dok se kada još puni vodom, esencijalna ulja mogu ishlapjeti. Savjetujemo da se prvo istuširate, a potom kreirate ugodnu SPA atmosferu : upalite svijeće, pustite omiljenu glazbu i uživajte…
Mnoge recepte za opuštajuće i ljekovite kupke naći ćete u knjizi “Tajne ljekovitih biljaka“ autora Žarko Bat.
Za dodatna pitanja nazovite nas ili pošaljite mail.

Vaš Bioclinic tim.