Inverzijski stol za kralježnicu

Degenerativna stanja kralježnice i zglobova posljedica su učinka gravitacijske sile našeg planeta na na vertikalizirano tijelo u prostoru. Inverzija tijela u prostoru znatno umanjuje pogubne učinke gravitacije. Inverzijom se gravitacijska sila pretvara u isteznu, koja je izravno proporcionalna težini ovješenog tijela. Takav položaj se odražava na sve sustave ljudskog tijela, ali učinak na krvni optok, kralježnicu i zglobove izrazito je pozitivan. Švedski inverzijski stol suvremeno je i originalno rješenje vrlo starog načina liječenja kralježnice, koji datira još iz doba Hipokrata.

Prednosti inverzijskog stola

Inverzijom se prirodnim načinom stvara vakum u kralježnici što dovodi do rasterećenja diskova te se oni principom vakuma vraćaju u svoj prirodan položaj. Fizioterapeut u tom položaju stimulira diskove kako bi se oni prirodno vratili na svoje mjesto.

LAKŠE ISTEZANJE

Istezati se mogu samo elastične strukture kao što su mišići, vezivno tkivo, koža kao organ, ligamenti i tetive. Kosti i unutarnji organi se ne mogu istezati ali pri postavljanju tijela u inverzijski položaj u odnosu na gravitaciju (glava dolje – noge gore) radi promjene odnosa u krvnom optoku, možemo očekivati određene učinke i na tim strukturama.

U prirodi se može zapaziti da jeistezanje protezanje često viđena forma ponašanja kod životinja. Gotovo da i nema životinjske vrste kod koje nećemo susresti protezanje pojedinih dijelova tijela. I u djetinjstvu se zapaža sklonost djece da obrću tijelo u odnosu na gravitacijsku silu, što je neobično važno za rast i pravilnu statiku kralježnice i zglobova. Istezanjem održavamo elastičnost mišićnog i vezivnog tkiva a postižemo i masažu krvnih žila. Na taj način se prevenira ateroskleroza i sve njene negativne posljedice po zdravlje.

SAVJETI ZA EFIKASNIJE ISTEZANJE

Naravno da u starijoj dobi nije uputno ovjesiti se o granu nekog drveta kako bismo postigli dobre učinke na zglobove, kralježnicu, krvni i limfni optok. No, možemo se protegnuti u krevetu nakon buđenja, postupno nogu po nogu, ruku po ruku, svaki zglob za sebe. I tijekom radnog dana bi bilo poželjno svaki sat vremena ustati i izdignuti se na vrhove prstiju i protegnuti par puta što više možemo. Ovo protezanje se može učiniti zabavnim uz pomoć elastičnih vrpca i traka, lopti. Može se upražnjavati i pod vodom što se naročito preporuča bolesnim osobama.

Istezanje koje se odvija učešćem vlastite volje i u ležećem ili stojećem stavu u odnosu prema gravitacijskoj sili ima blagotvorno djelovanje ali nedovoljno da bi bilo terapijsko. Terapijsko učinak istezanja postiže se agresivnijim, što ne znači nekontroliranim, istezanjem koje je dostatno za razmicanje zglobnih pukotina velikih zglobova i međukralježničnih prostora. Terapijsko istezanje ovog tipa može se postići uz pomoć sprava koje se koriste u ležećem položaju no daleko je bolje terapijsko istezanje postignuto postupnim obrtanjem ravni ležećeg tijela na minus -15 ili -30 stupnjeva. Takva sprava je inverzijski stol.

Djecu treba pustiti ili im omogućiti da u periodu rasta mogu klatiti s glavom nadolje, srednja generacija bi trebala na radnom mjestu ili doma koristiti inverzijske sprave a seniorima se preporuča svakodnevno, jutarnje i večernje, istezanje u ležećem položaju i aquarobic vježbe.

USMJERENOST NA OTKLANJANJE UZROKA

Za razliku od klasične fizikalne terapije koja uglavnom djeluje samo na smanjenje  simptoma, DTK ima prednost u primjeni jer je usmjerena na otklanjanje uzroka, pojašnjavaju fizioterapeuti Slaven Rede i Mihaela Relković.

Od bolesti kralježnice boluje svaka deseta osoba u Hrvatskoj. Ove bolesti uzrok su tri milijuna hospitalizacija u Hrvatskoj godišnje, što nas smješta u sam europski vrh po oboljenju koje drastično smanjuje radnu sposobnost i kvalitetu života. Danas su bolovi u leđima jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku te najčešći razlog izostanka s posla. Bolesti kralježnice, osim što stvaraju velike zdravstvene tegobe, sa sobom nose i niz popratnih troškova koji mogu biti prilično veliki: troškove bolovanja, liječenja i rehabilitacije.

Fizioterapeuti Slaven Rede i Mihaela Relković, stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u liječenju problema kralježnice, objašnjavaju da uzroci boli mogu biti razni, često profesionalno uvjetovani, bilo da se radi o pretežno sjedećem načinu života ili pak intenzivnoj fizičkoj aktivnosti.

Bol u leđima je simptom, a ne bolest, i njezini uzroci mogu biti brojni i raznoliki. Spominje se čak oko 150 različitih uzroka podrijetla bolova u križima. Najčešći razlog su svakako degenerativne promjene ili znakovi istrošenosti u području diska ili »pločice« koja leži između kralježaka te degenerativne promjene na malim zglobovima između kralježaka.

JEDNOSTAVAN I BEZBOLAN PROCES

Pri prvom pregledu fizioterapeut procjenjuje opće stanje te postavlja stručnu dijagnozu uz potrebno doziranje dekompresijeske terapije kralježnice. Prilikom prvog pregleda poželjno je ponijeti rendgenske snimke, snimke magnetske rezonacije, nalaze neurologa i neurokirurga.

U »Bioclinic-u« pacijentima je na raspolaganju dekompresijski stol s trakcijskom glavom te se sve terapije obavljaju pod stručnim vodstvom visokoobrazovanih fizioterapeuta. Dekompresijski stol prihvaća pacijenta te se udobno namješta putem posebno dizajniranih fiksacijskih zateznika.

IŠIJAS

Kod uznapredovalog procesa može doći do tzv. prolapsa diska ili diskus hernije u kralježnični kanal (djelomični ili potpuni), s pritiskom na živčane korijene živca. Klinički se to stanje očituje kao lumboishialgija ili išijas. Osim toga, uzroci boli u križima mogu biti različite prirođene i razvojne anomalije, zatim ginekološke bolesti, bolesti probavnog i urogenitalnog sustava te psihički poremećaji, objašnjavaju Rede i Relković.

Prema njegovim riječima, prevencija je i dalje najbitnija u sprječavanju nastanka tegoba vezanih za kralježnicu – treba izbjegavati dizanje većeg tereta u sagnutom položaju i duže sjedenje, dok pravilno vježbanje i rekreativno bavljenje sportom s druge strane mogu biti itekako dobra prevencija. No, kad je problem već prisutan, tu je fizikalna terapija i njezine metode pomoću kojih moguće otkloniti bol te čak izbjeći i operaciju.

Slaven Rede i Mihaela Relković glavni su fizioterapeuti u Bioclinicu koji djeluje na području Zagreba, te su specijalizirani za rješavanje i ublažavanje zdravstvenih tegoba. Fizioterapeuti su stručnjaci u svome području koji pomoću provjerenih metoda i uz pomoć tehnologije koja ne šteti ljudskom organizmu ostvaruju izvrsne rezultate. Jedna od tih metoda dekompresijska terapija kralježnice (DTK) koju smatraju učinkovitijom od pomoćnih procedura u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji. 

– Prije mogućeg operativnog zahvata treba svakako probati neoperativnu terapiju kako bi se operacija izbjegla. DTK ima prednost u primjeni jer je usmjerena na otklanjanje uzroka nastanka problema. Koristimo kompjutersku tehnologiju i sofistisciranu opremu koja nježno isteže kralježnicu, smanjuje pritisak na diskove i zglobove kralježnice, te omogućava prirodni proces cijeljenja. DTK pomaže ozlijeđenom disku da izmjeni hranjive tvari s krvnim tokom pomoću izoliranja odnosno stavljanja tijela u određeni položaj na određenom spinalnom segmentu i »pumpanjem« diska – što kralješci inače i rade disku kad je sve u normalnom stanju.

TOKSIN IZ DISKA

To »pumpanje« diska potiče izlazak toksina iz diska, a dopušta hranjivim tvarima da iz kapilara krvnog toka uđu u disk. Spinalna dekompresijska terapija uzrokuje negativan pritisak unutar diska koji stvara osmotski pad tlaka, uslijed čega dolazi do pritjecanja nutrijenata i vode u oštećeni disk, što omogućava njegovo zacjeljivanje i vraćanje odgovarajuće funkcije.

Time se postiže i pojačava prirodni proces zacjeljivanja diska, a kako disk zacjeljuje, povlače se simptomi boli i disfunkcija jer prestaje mehanički pritisak na živce i korijene živaca unutar spinalnog kanala. Upotrebom specifične kombinacije pravilnog položaja tijela i promijenjivog intenziteta sile postiže se glavni učinak terapije: dekompresija odnosno smanjivanje pritiska, poboljšavanje krvnog protoka dok trakcija potiče i pruža brzo, učinkovito popuštanje boli što omogućuje većini pacijenata vraćanje aktivnijem stilu života te brži povratak poslovno radnim obvezama, ističu Rede i Relković.

Inače, riječ je o učinkovitoj neoperativnoj metoda rješavanja problema još i kod bolova u križima koji se šire prema nozi, išijasa, bolova u vratnoj kralježnici, glavobolja, vrtoglavica, šumova u ušima, trnaca duž ruku i skolioze. U 85 posto slučajeva dekompresijska terapija kralježnice odgađa operacije hernije diska. Za razliku od klasične fizikalneterapije koja uglavnom djeluje samo na smanjenje simptoma, DTK ima prednost u primjeni jer je usmjerena na otklanjanje uzroka.

BOL U NOZI

Hernija diska slabinske kralježnice javlja se u tri do četiri posto populacije, a najčešće se pojavljuje u starosnoj dobi od 30 do 50 godina. Hernija diska je posljedica degenerativnih promjena intervertebralnog diska, hrskavičnog amortizera koji se nalazi između dva kralješka. Jedna od prvih promjena je pojavljivanje pukotina u vezivnom obruču kroz koje se može širiti unutrašnja želatinasta jezgra.

Ako dolazi do znatnog širenja pukotine jezgre može doći do pritiska na živčane korijene, koji izlaze iz slabinske kralježnice i formiraju femoralni i ishijadični živac. U slučaju jakog pritiska javlja se ishialgija ili išijas, bol koja se po stražnjoj strani nadkoljenice širi ispod koljena.

Bol kod diskus hernije može se širiti i prednjim dijelom nadkoljenice do koljena kao posljedica pritiska, kompresije drugog, trećeg ili četvrtog slabinskog korijena. Uz bol, koja se širi po nozi, hernija može prouzrokovati i neurološke simptome poput trnaca u nogama te slabosti određenih mišićnih skupina noge. U trenutku kada više ne djeluju tablete, injekcije, niti klasična fizikalna terapija tada obično liječnici i kirurzi preporučuju operaciju.  Prije toga svakako bi se trebalo posavjetovati kako provesti DTK kako bi se izbjegla operaciju koja podrazumijeva dugu postoperativnom rehabilitaciju i tako spriječili hernaciju diska na drugim segmentima, upozoravaju Rede i Relković.

Kako djeluje i što spriječava ?

  • Jednostavan i bezbolan proces
  • Išijas
  • Toksin iz diska
  • Bol u nozi

"Isprobala sam anticelulitnu masažu od 10 tretmana i ugodno sam se iznenadila s vidljivim rezultatima. Također sam prezadovoljna s klasičnom masažom. Osoblje je iznimno ljubazno, a s druge strane vidljiva je njihova stručnost u svakom segmentu, od savjetovanja do konkretnih ciljanih savjeta. Moja preporuka svakome."

Klementina Bosus

"Hvala svima na odličnom tretmanu! Oduševljena sam pristupom terapeuta i terapeutskim postupcima. Posebno želim istaknuti blagodati masaže i ozonske saune i kupke nakon koje sam se osjećao osvježeno i opušteno!"

Nataša Arapović

"Vrlo sam zadovoljna uslugama sportske masaže, a korištenjem ozonske saune brzo sam primjetila pozitivne učinke na zdravlje. Terapeuti su vrlo ljubazni, stručni i profesionalni! Zato preporučujem ovaj centar svima !!
Vidimo se opet! 🙂

Iva

"Znajući za Bioclinic odlučio sam se na svojem putovanju kroz Zagreb posjetiti istu i počastiti sebe sa ozonskom komorom. Ispostavilo se da je termin "počastiti sebe" ispravan. Ugodna atmosfera, vrlo ljubazno osoblje koje je imalo razumijevanja iako se prethodno nisam najavio! Put sam nastavio kao da sam tek počeo putovanje, osvježen i IT žargonom resetovan !!! Nekoliko stotina kilometara iza i nekoliko koji čekaju ispred prekinuti na najljepši način. Novo iskustvo, živim dosta daleko od Zagreba, ali sljedeće putovanje ću podijeliti u dva dijela na istom mjestu, ovaj put sa nano-mikro kupkom sa ozonom.
Toplo poreporučujem!

Nedzad Grebović

"Tople preporuke za BioClinic centar. Mogu reći samo pohvale profesionalni, pouzdani, simpatični, vrhunski terapeuti.
Hvala na izvanrednoj usluzi!
Vidimo se opet!"

Sabina Urbanc

"Izrazito sam zadovoljna tretmanom maderoterapije uz stručno i educirano osoblje učinci su brzo vidljivi.
Pohvale i za ljubaznost i ugodan ambijent"

Biserka Krpetić

Bolja zdravstvena njega je naša misija

Kontaktirajte nas