Bolovi u leđima u današnjem su načinu života poprimili gotovo epidemijske razmjere, a ovaj je simptom najčešći razlog za odlazak liječniku. Većinom sjedilački način života dodatno pogoršava bolove uzrokovane poremećajima mišića i kostiju leđa. Ne smijemo smetnuti s uma da je bol u leđima ipak samo simptom, a ne bolest.
Naime, uzroci bolova u leđima mogu biti brojni. Liječnici navode oko 150 mogućih uzroka bolova u leđima. Ogromna većina (oko 90 %) bolova u leđima je mehanička, dok na upalnu bol otpada svega 5 % bolova. Upravo zato inverzijska je terapija spas.
Istraživanja pokazuju da 80-90 % ljudi doživi neku vrstu bolova u donjem dijelu leđa, a takva je vrsta boli vodeći uzrok radne nesposobnosti kod osoba do 45 godina starosti. Smatramo da su navedene činjenice dovoljan razlog da kralježnici počnemo posvećivati pažnju koju zaslužuje, kako bi sada, dok još možemo, očuvali funkcionalnost i zdravlje.
UZROCI BOLOVA U KRALJEŽNICI
Kralježnica se, kao što znamo, sastoji od 33 kralješka podijeljenih u 5 regija (7 vratnih, 12 torakalnih, 5 lumbalnih, 5 sakralnih i 4 trtična). Kralježnica je fleksibilna jer se sastoji od malih kostiju (kralježaka) koji su spojeni vrlo otpornim diskovima, Prilikom kretanja i mirovanja pritisak različite težine djeluje na diskove a oni djeluju kao jastuci  kod prijenosa različitih sila kroz tijelo.
Pritisak na diskove u sjedećem položaju može biti čak do 250 % veći u odnosu na stojeći položaj jer su nam svi mišići opušteni, pa kralježnica sama nosu cijelu težinu. Kako bi pritisak na diskove odnosno kralježnicu prestao, nju je potrebno potpuno poravnati (tada je pritisak na sve dijelove jednak nuli), što se postiže inverznom (antigravitacijskom) terapijom.
Kada je sve normalno diskovi se hrane i oksigeniraju konstantnim recikliranjem tekućine diska, što se dešava unutar normalnih amplituda spinalnih pokreta. Pri pokretu disk uvlači tekućinu punu kisika i nutrijenata te izbacuje otpadnu tekućinu. Ovaj je proces uvelike determiniran unutarnjim pritiskom na disk. Ovaj difuzni mehanizam radi savršeno sve dok diskovi nisu ozlijeđeni, a kralježnica je normalno pokretna. Ipak, kada se disk jednom ozlijedi dolazi do poremećaja izmjene tvari te on postaje suh i lomljiv a dolazi i do procesa degeneracije što je “autocesta” za kronične probleme s leđima.
KORIST INVERZNE (ANTIGRAVITACIJSKE) TERAPIJE
Ponovimo još jednom, ovom se terapijom potpuno anulira pritisak na kralješke i diskove pri čemu se pritisak između diskova smanjuje na nulu. Ova terapija uključuje postupno stavljanje u obrnuti položaj (glava prema dolje), ili u položaj manjeg kuta gdje je glava još uvijek u nižoj poziciji z odnosu na noge. Tijelo je ravno, a kralježnice opuštena. U ovom položaju dolazi do spinalne dekompresije, tj. do velikog rasterećenja kralježnice. Ovim se postupkom kralježnica nježno isteže, a pritisak u diskovima i zglobovima postupno se smanjuje. Negativan pritisak stvoren dekompresijom smanjuje pritisak unutar diska kao i pritisak na živce dozvoljavajući da hernija i bulbing diska budu uvučeni natrag na odgovarajuće mjesto čime se kralježnica vraća u svoj prirodan položaj.
• smanjenje ili potpun prestanak bolova u leđima
• poboljšava držanje tijela
• smanjuje stres
• poboljšanje cirkulacije
•  održava vašu visinu
•  smanjuje potrebu za operativnim zahvatima
•  poboljšana izmjena hranjivih tvari
•  povećava se prostor između kralježaka
ŠTO UKLJUČUJE KOMPLETAN BIOCLINIC TRETMAN ?
U Bioclinic centru dobit ćete kompletan tretman koji, osim inverzijskog stola uključuje :

1. Tretman infracrvenom lampom : smanjuje bol i napetost u mišićima

2. Lokalnu trigger masažu : trigger točke su zapravo hiperiritabilne točke u zategnutim mišićnim snopovima koji uzrokuju prenesenu bol na udaljenom mjestu ili bol lokalno u samoj točci. Obično su veličine iglene ušice pa sve do veličine graška. Nije ih uvijek lako pronaći. Mogu biti posljedica akutnog (sport) ili kroničnog preopterećenja mišića, anatomskih anomalija, psiholoških faktora (stres, strah), kroničnih infekcija, poremećaja metabolizma (nedostatak vitamina C i B6) ili su rezultat prekomjerne konzumacije kave ili alkohola.Trigger točke mogu biti aktivne i latentne. Aktivne bole cijelo vrijeme – i u mirovanju, odašilju prenesenu bol u drugi dio tijela što može rezultirati lančanim aktiviranjem latentnih trigger točaka. Latentne ne uzrokuju prenesenu bol već lokalnu – kada ih se pritisne ili pri naporu kada se mišić koji je zahvaćen njima aktivira. Mogu postati i i aktivne TrP, a aktivne se mogu vratiti u latentne.Svojstvo trigger točaka da u aktivnom stanju “odašilju” bol u drugi dio tijela je također zanimljivo. Naime, živci koji javljaju osjećaj boli u par mjesta u tijelu se kod kralježnice spajaju u jedan veći živac, prije nego se nastavljaju protezati prema mozgu. Kako se ti signali spajaju, skroz je moguće da dolazi do pogrešnog dojma od kuda je originalan izvor boli. Dakle, nije da trigger točke doslovno fizički šalju bol na drugo mjesto, nego je naša percepcija takva.
Akutne trigger točke mogu uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, mučnine, bolove u sinusima i donjoj čeljusti, lokalne i udaljene boli u vratu, raznim dijelovima ekstremiteta, prsištu i trbuhu, kralješnici i leđnoj muskulaturi, mogu biti uzrok problema u području genitalija, a neliječenjem mogu nastati asimetrije lokomotornog sustava i njene još veće posljedice, kao i poremećaj koordinacije i ravnoteže.
Trigger točke ponekad uslijed pritiska na živac koji prolazi u blizini mogu uzrokovati i jače bolove i trnce kao što je to slučaj kod piriformis sindroma. U ovom slučaju je klinička slika slična lumboishialgiji.

3. TENS : TENS ili transkutana električna živčana stimulacija koristi se za suzbijanje akutne i kronične boli. Metoda se zasniva na elektroanalgeziji gdje se stimulacijom A živčanih vlakana koči djelovanje C vlakana odgovornih za provođenje boli na više razine živčanog sustava. Električni podražaji od 75-120Hz i trajanje impulsa 0,8s najbolje stimuliraju A živčana  vlakna.

4. Terapijske vježbe : obuka koja uključuje pokazivanje vježbi kako bi ih mogli sami izvoditi kod kuće

5. Ozonska kupka * : današnji shizofren tempo života odličan je povod za istinski tretman opuštanja. Upravo vam zato nudimo pravi wellness opuštajući tretman u kojem ćete uživati u nano-mikro mjehurićima ozona pomiješanim s vodom. Ona omogućava potpuno novi pristup tijelu, istovremeno ga njegujući te pružajući zdravstveno blagotvoran efekt: Ovakav je tretman u svijetu već dugo poznat I nudi se u mnogim boljim hotelima I centrima za ljepotu I zdravlje. Nakon stresa na poslu, gužvi po gradu, obaveza s djecom i ostalih događaja jednostavno ste zaslužili ovako nešto•  Mjehurići su manji nego pore na koži te za vrijeme kupanja prodiru duboko u kožu, puno dublje I efikasnije u usporedbi s bilo kojom wellness kupkom

•  Koža se ispunjava kisikom
•  Koža se dodatno tonizira I hidratizira
•  Zbog svoje strukture ovi mjehurići čiste kožu od nakupina mrtvih stanica
•  Elastičnost kože vidljivo se povećava
•  Smanjuje se problem s celulitom
•  Simptomi stresa I kroničnog umora se ublažavaju
•  Gubitak 200-300 kcal u jednom tretmanu
•  Blagotvoran učinak na razne kožne probleme kao što su akne, bubuljice, psorijaza, gruba koža, crvenilo, ljuskanje* ozonska kupka je gratis za 5 ili 10 terapijskih tretmana za kralježnicu

Vaš Bioclinic tim.