Fitoterapija je dragocjena nadopuna suvremenoj medicini  i otvara nam potpuno nove mogućnosti, jer fitoterapija kao liječenje biljem u svim je svojim aspektima dio tradicionalne medicine. Fitoterapija zapadnog civilizacijskog kruga prvenstveno se temelji na kršćanskoj antropologiji koja se bitno razlikuje od hinduističke ili tantričke. Vrijednost ayuverdske medicine nesumnjivo je neosporna, međutim ono što može biti problem je kontrola pripravaka. Indija je golema zemlja, s velikim prodručjima koja su značajno kontaminirana teškim metalima, a sam proces proizvodnje nije pod sustavnom kontrolom države, pa se zbog toga na tržištu može naći dosta kontaminiranih i neprovjerenih pripravaka.

Koliko god nam egzotično i privlačno bilo ono što dolazi izdaleka, prvi je korak da upoznamo vlastito bogatstvo i njegovu mudrost, pa tek onda krenuti dalje. Ovim vam člankom želimo skrenuti pozornost na golemo bogatstvo prirodne medicine koje u sebi krije europska kršćanska baština.
Prije svega, riječ je o medicini sv. Hildegarde iz Bingena, benediktinke i mističarke koja je živjela u 11. st. i ostavila nam u nasljeđe neizmjerno bogatstvo samostanske i ljekarničke baštine, kao i kršćanskih mističnih tekstova i glazbenih djela.

Kako Hildegardina medicina napopunjava tradicionalnu medicinu ?

 

U čemu je, najkraće rečeno, ta različitost i vrijednost Hildegardine medicine u odnosu na ostale, nama dostupne spoznaje ?

Prvenstveno u tome što Hildegarda govori o „suptilnosti“, kao o posebnom svojstvu svake prirodne tvari u odnosu na čovjeka, ne zbrajajući pritom kalorije ili razmišljajući o hranjivim vrijednostima kao što to čini današnja medicina. Ona svoje znanje prvenstveno crpi iz Božje mudrosti, smatrajući kako svaka živa i neživa tvar ima svoju suptilnost koja utječe ne samo na stanice ljudskog tijela, već i na emocije, kao i na duhovna stanja čovjeka, kao cjelovitog bića. Pojam njenog liječenja znači dovođenje tjelesne, psihološke i duhovne snage sklad i ravnotežu. Jasno je da je Hildegardina medicina dragocjena i komplementarna nadopuna klasične medicine.

Jedno od takvih otkrića svakako je pir, ta drevna žitarica koja prema sv. Hildegardi, nadmašuje sve ostale žitarice i koja konzumiranjem čovjeku pruža neizmjerne blagodati. Pirovo brašno sastavni je dio brojnih ljekovitih recepata za posebne namjene, kao što su poznavateljima Hildegardine medicine dobro znani „Keksi za živce“.

U fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji reumatskih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciji inkotinencije, Hildegardina je medicina pravi rudnik dragocjene pomoći u postizanju punih terapijskih učinaka i dragocjena nadopuna tradicionalne i suvremene medicine.
Prirodna medicina i fitoterapija dragocjena su pomoć suvremenoj medicini i fizikalnoj terapiji, prvenstveno u prevenciji oboljenja krvožilnog i lokomotornog sustava, te u olakšavanju bolnih reumatskih tegoba. Muče li vas problemi u lokomotornom sustavu, dodatno vam možemo pomoći ovim uređajem. 

Recept za kekse za živce

45 g muškatnog oraščića

45 g cejlonskog cimeta

10 g klinčića u prahu

1,5 kg pirovog brašna

375 grama  maslaca

300 g muscovado šećera

300 g slatkih badema

4 žlice kiselog vrhnja

pola žličice soli

Brzo umijesite tijesto iz navedenih sastojaka i pustite da odstoji 30 minuta. Izvaljajte kekse debljine tri milimetra. Pecite na 180 stupnjeva 20-25 minuta.

Imate li bilo kakvih dodatnih pitanja, ovdje smo!

Vaš Bioclinic tim.