Limfni sustav ima vrlo bitnu i nezamjenjivu ulogu u funkcioniranju ljudskog tijela. Dio je cirkulacijskog sustava, ali za razliku od kardiovaskularnog sustava, nije zatvoren sustav. Negov je zadatak da tekućinu koja se nakupila u međustaničnom prostoru, vraća u cirkulaciju. Također, limfni sustav pročišćava otpadni sadržaj iz stanica vraćajući ih natrag u krv koja ih vodi do bubrega i crijeva kako bi mogli biti izlučeni iz tijela. Ako nam limfni sustav ne bi funkcionirao, ugušili bi se u vlastitom otpadu.Kadadođedozastoja,problemisu vrlo izgledni.
Limfni je sustav također iznimno važan u obrani organizma u slučaju napada raznih patogena (bakterija, virusa, plijesni, gljivica itd..) kojima smo konstantno izloženi. Sitne limfne žilice dopiru do najudaljenijih dijelova tijela, a kroz sićušne se pore u njihovim stjenkama filtririraju mikroorganizmi. Oni se zatim prenose limfnim putevima koji postaju sve širi, s stjenke sve čvršće i nepropusnije kako se od periferije približavaju krvnim žilama koje vode do srca. Na tom putu mikroorganizmi dolaze u limfne čvorove, gdje su u kontaktu s limfnim stanicama. Njihov je zadatak prepoznati strane stanice te na njih odgovarajuće reagirati, i upamtiti ih za ponovni susret. U razdoblju kad organizam nije pod opsadom vanjskih patogenih organizama, limfni je sustav zabavljen neprestanim ponavljanjem gradiva, odnosno prepoznavanjem vlastitih stanica . To je vrlo važno kako bi ih naučio prepoznati i da ih ne počne smatrati uljezima u tijelu.

Što kada dođe do problema ?

Ako dođe do oslabljene cirkulacije limfe doći će do nakupljanja tekućine u tijelu, ako i slabljena imuniteta jer tijelo preko limfnog sustava više ne može izbaciti stare stanice, nakupljenu vodu i bjelančevine, što dovodi do razvoja bolesti. Tada vaše tijelo treba našu pomoć zbog zatoja limfe. Do zastoja limfe olazi svakodnevno (kada dugo stojimo pa nam nateknu potkoljenice). Kod nekih bolesti ili nakon operacija može doći do trajnog zastoja i oticanja ekstrmiteta koji su tvrdi na dodir, i u tom slučaju nužno se podvrgnuti limfnoj drenaži. Noge, na primjer, puno više natiču u ljetnim mjesecima, kada se krvne žile šire zbog vrućine i pritišću limfne kapilare.

Kako vam možemo pomoći ?

Smatrate li da imate problema s limfnim sustavom slobodno nam se javite jer imamo dva izvrsna uređaja koji će vam pomoći.  Veyergans Vacustyler (uređaj koji naizmjeničnom izmjenom pozitivnog i negativnog tlaka izvrsno djeluje kako na krvožilni, tako i na limfni sustav, a sve negove koristi možete vidjeti na ovom linku). Longevity hipertermička ozonska sauna ( sve o koristi za tijelo pročitajte na ovom linku).

Naši će fizioterapeuti napraviti sve što mogu da se osjećate bolje.

Za dodatna pitanja nazovite nas ili pošaljite mail.

Vaš Bioclinic tim.