Kada bi smo znali što sjedenje čini našem tijelu i kako utječe na njega…bilo bi tako lijepo kada bi rekli da sjedenje ne čini štetu ali tada bi vas bezočno lagali.
Naše je tijelo stvoreno za pokret, a naš način života, odnosno višesatno sjedenje imao gotovo poguban utjecaj. Gotovo nema dana u tjednu kada nam ne dođe klijent koji ima fizičkih problema.
Nema li klijent neki sistemski poremećaj (pad, lom, puknuće, uganuće), tada sa sigurnošću od 99.9 % možemo reći da su problemi uzrokovani prekomjernim sjedenjem.

Sjedenje uzrokuje dugačak niz stanja i poremećaja na koštano/mišićnom sustavu. Kao posljedica toga dolazi do bolova, iskliznuća diskova, kao i istrošenosti zglobova.
Ljudsko je tijelo savršeno, čak i kada ga zlostavljamo nedovoljnim kretanjem, nepravilnim držanjem, prekomjernim sjedenjem, kao i ponavljajućim neprirodnim pokretima.

56246798_m
Business woman touching feet with her hand
previous arrow
next arrow

Da, da, sad ćete reći da svi sjedimo i da nikako ne možete dati otkaz. Ipak…

Centar naše stabilnosti su kukovi. Znate li da imate kukove bez obzira na to što ih koristite za kretanje, odnosno držanje cijelog tijela. Saginjemo se, dižemo teret, oslonjeni smo na jednu nogu i doslovno visimo na kukovima.
Sjedenje uzrokuje slabljene mišića stražnjice. Tijelo to kompenzira, pa opterećujemo koljena. Jasno, kada nakon nekog vremena koljena popuste pritisak se prebacuje na stopala, koja su „prirodno“ slaba jer smo gotovo neprekidno u obući koja slabi naše mišiće…previše gazimo vanjskom ili unutarnjom stranom, izbjegavamo koraknuti preko palca…i tada se cijeli proces vraća na kukove, dodatno oslabljujući njihovu stabilnost, oštećujući ih putem jer podršku tijela i pokrete preuzimaju mišići, odnosno dijelovi tijela koji to ne bi trebali.

Morate shvatiti da bez pokreta nema zdravlja.

Vaš Bioclinic tim.