ŠTO JE SAKROILIJAČNI ZGLOB ?
Sakroilijačni (SI) zglob je zglob između kosti sakruma i zdjeličnih kostiju. Veliki broj lumbalnih sindroma i stanja direktna su posljedica povrede SI zgloba. Sam SI zglob je krut i slabo pokretan, a predstavlja mjesto povezivanja kralježničkog stuba i donje polovice tijela. Za razliku od većine drugih zglobova u tijelu koji imaju veliku amplitudu pokreta, SI zglob ima minimalnu pokretljivost između kostiju koje se zglobljavaju. Sile opterećenja iz tog su razloga u SI zglobu vrlo velike.
UZROCI SI SINDROMA
SI disfunkcija : neadekvatni pokreti u SI zglobu, kao i hiper ili hipomobilnost dovode do preopterećenja
ligamenata i njihove upale (sacroilitis). SI disfunkcija posljedica je istegnuća ligamenata, degenerativnih ili sponidlotičnih promjena. Svi poremećaji hoda, simetričnog stava i funkcije donjih ekstremiteta opterećuju ligamente SI zgloba.
Sacroilitis : označava upalu SI zgloba i ligamenata. SI zglob obično je zahvaćen u sklopu ankilozirajućeg spondilitisa i degenerativnog osteoartritisa.
Trudnoća : tijekom trudnoće, uslijed hormonske aktivnosti, dolazi do povećanja elastičnosti ligamenata i zglobova zdjeličnog prstena, što omogućava prolaz ploda kroz porođajni put.
SIMPTOMI SI SINDROMA
  • bol u donjem dijelu leđa na strani SI disfunkcije
  • bolna osjetljivost na palpaciju zadnje gornje ilijačne spine (SPIS)
  • bol se rijetko javlja istovremeno, na obadvije strane
  • bol se pojačava kod ustajanja iz sjedećeg položaja i/ili podizanja koljena u stojećem položaju
  • u slučaju jače boli, ona se širi  prema kuku, butini ili zadnjoj loži, ali nikada u stopalo
TERAPIJA
Najbolji terapijski pristup je onaj koji koristi kombinaciju manualnih tehnika i specifičnih vježbi za zdjelične zglobove. Postoje mnoga istraživanja koja ukazuju na dobre rezultate manualnih tehnika u smanjenju bolnosti i poboljšanju funkcije zglobova. Koristi se tehnika za mobilizaciju/manipulaciju zglobova i okolnog mekog tkiva. Ovim tehnikama se smanjuje upala, otok, smanjuje mišićni tonus i napetost, poboljšava oporavak. Primjenjuju se metode fizikalne terapije (tens, laser, magnet, elektroforeza) za smanjenje mišićne napetosti, bola i smanjenje upale. Dolazi u obzir u težim slučajevima i primjena lokalnih ili sitemskih antireumatika, kao i kod najupornijih slučajeva infiltracija lokalnih anestetika. Također, primjenjuje se i kinesiotaping za smanjenje mišićnog spazma, bola i otoka.
Vaš Bioclinic tim.