Kako bi uopće mogli egzistirati na ovoj planeti osnovni nam uvjet mora biti ispunjen: opskrba stanica kisikom krozh razne kemijske procese. Kisik zaista ima puno prednosti koje nam donosi: umiruje i stabilizira naš živčani sustav, neutralizira anaerobne bakterije, viruse I parasite. Paralelno s time, vrlo je snažan detoksifikator (vrlo efikasno neutralizira toksine te uklanja štetne slobodne radikale iz tijela).

Tijelo apsorira kisik putem pluća, a zatim se krvlju transportira u ostale organe, gdje haemoglobin kao prijenosnik igra glavnu ulogu. U cijelom procesu moramo razlučiti dvije vrste disanja:

Vanjsko disanje: ovom se vrstom disanja obavlja izmjena kisika I ugljičnog dioksida između pluća i atmosphere
Stanično disanje: to je, u biti, oksidativan proces u kojem dolazi do oslobađanja energije bez koje ne bismo mogli preživjeti

Kao što svi znamo, ljudski se organizam mora kontinuirano opskrbljivati kisikom (probajte ne disati 1 minutu), tim više jer nemamo niti najmanju rezervu istog u tijelu. Na žalost, ljudi često dođu u situaciju da se u krvi pojavi manjak kisika (hipoksija). Suvremen način života u kojem često jedemo fast food, pušimo, pijemo, fizički smo neaktivni, pod stresom, te živimo u onečišćenom okolišu, jako doprinosi tome. To je glavni uzrok, ali ne i jedini uzrok hipoksije. Ostali uzroci hipoksije uključuju stanja kao što su kronične plućne bolesti (astma, KOPB, cistične fibroze i dr.) , poremećaji u cirkulaciji, popuštanje srca s godinama. Doprinos svemu tome mogu dati i jako fizičko opterećenje, rad na visinama, cjelodnevni rad u ventiliranim zgradama, kao i ostali čimbenici.

Kratkoročne i dugoročne posljedice manjka kisika

Bez dovoljno kisika stanice postaju sve slabije i podložnije razvoju bolesti. Prvi simptomi manjka kisika u organizmu su umor, slabost, osjećaj hladnoće, slabljenje pamćenja i koncentracije, lupanje srca, bolovi u mišićima, bljedilo, vrtoglavica, razdražljivost, česte infekcije, pojačano lučenje želučane kiseline. Nadalje, manjak kisika u organizmu dovodi do depresije, srčanih bolesti, probavnih tegoba, bolesti dišnih puteva, kroničnih infekcija, bolnih, upaljenih i natečenih zglobova, opće slabosti i karcinoma. Primjerice, srčani udar uzrokuje smanjen dotok kisika u srčani mišić zbog začepljenih koronarnih arterija, što rezultira jakim bolovima u prsištu, a na mjestu prestanka opskrbe kisikom ostaje trajno oštećenje. Hipoksija stimulira simpatički živčani sustav što izaziva ubrzan rad srca i dovodi do umora srčanog mišića, a pojava nepravilnosti u srčanom ritmu posljedica je popuštanja srčanog mišića što dovodi do razvoja plućnog edema i edema na periferiji.Niska razina kisika omogućuje oštećenim stanicama da se razmnožavaju i stvaraju nakupine i izrasline, a dolazi i do smanjenja apsorpcije važnih vitamina, minerala i drugih nutrijenata.

Blokada enzima – put prema bolesti

U posljednjih 30 godina bitno se povećao broj štetnih, toksičnih i kancerogenih tvari u zraku, vodi i na tlu, koje čovjek svakodnevno unosi u organizam disanjem, hranom i pićem. Toksini predstavljaju ozbiljan atak na naš metabolizam. Oštećuju i uništavaju vitalne enzime, osobito enzime respiratornog lanca u stanicama, što dalje pogađa stanično disanje i energetski potencijal za osnovne procese u organizmu (stvaranje ugljikohidrata, masti, proteina). Deaktivacijom i blokiranjem enzima kao prirodnih nositelja zdravlja sprječavaju se oksidacijski procesi pomoću kojih se u organizmu stvara energija i odstranjuju toksini. Tako se energija ne može u dovoljnoj mjeri stvarati i pohranjivati, pa organizam ostaje bez osnovnog preduvjeta zdravlja i postaje podložan bolestima.Ako je posrijedi istodobno smanjenje kisika i povišenje ugljičnog dioksida u krvi, nedostatak kisika u organizmu može se nadoknaditi pomoću aparata za oksigenaciju.

Imate li problema s manjkom kisika? Kontaktirajte nas!

Vaš Bioclinic tim.