1. ZDRAVO SRCE

Svakodnevna konzumacija lubenice pozitivno utječe na rad vašeg srca. Lubenice sadrže visoku razinu lipokena, antioksidansa koji se nalazi u crvenoj boji, a koji  održava vaše srce mladim. Uz likopen, lubenice sadrže i visoku razinu kalija koji smanjuje rizik od srčanog udara, pomaže u smanjenju kolesterola, poboljšanju protoka krvi i reguliranju otkucaja srca.

2. JAKE KOSTI

Likopen, kojega također možemo pronaći i u rajčicama, ima važnu ulogu u razvoju i održavanju zdravih kosti. Ovaj moćan antioksidans smanjuje aktivnost koštanih stanica uključenih u razvoj osteoporoze, a njegova visoka razina kalija pomaže zadržati
kalcij, koji čuva vaše kosti, a zglobove čini zdravima i snažnima.

3. JAČANJE IMUNOLOŠKOG SUSTAVA

Lubenica sadrži visoku razinu vitamina C koji jača vaš imunološki sustav te štiti vaše tijelo od oksidativnog stresa. Vitamin C također igra važnu ulogu u liječenju rana jer enzimi koji su uključeni u proizvodnju kolagena trebaju taj vitamin. Dakle, ukoliko imate rane koje duže vrijeme nemogu zacijeliti, povećajte unos hrane bogate vitaminom C kao što su lubenice i agrumi.

4. POMOĆ PRI MRŠAVLJENJU

Lubenica u sebi sadrži oko 90% vode te ima vrlo malo kalorija što je čini idealnom hranom za sve one koji žele izgubiti na težini. U lubenicama se također nalazi i citrulin, aminokiselina koja pomaže u sagorijevanju masnoća. Sada vam je sigurno još jasnije zašto je dobro jesti lubenice ako želite smršaviti.

5. PROTUUPALNA SVOJSTVA

Lubenice su bogate flavonoidima, karotenoidima (poput ranije spomenutog likopena) i triterpenoidima. Među njima posebno se ističe upravo likopen koji je pokazao značajne rezultate u smanjenju upala. Važno je da kupujete i konzumirate samo dovoljno zrele lubenice jer one sadrže veće količine protuupalnih spojeva.

6. SPRIJEČAVA NASTAJANJE RAKA

I ovdje likopen ima glavnu ulogu. Prema nekim istraživanjima, ovaj moćan karotenoid povezuje se sa smanjenjem rizika od raka prostate, dojki, pluća, maternice i debelog crijeva.

7. ZDRAVI I OPUŠTENI MIŠIĆI

Već smo ranije spomenuli kako je lubenica dobar izvor kalija i citrulina koji mišićima pomažu da ispravno funkcioniraju. Oni kontroliraju kontrakciju mišića te otklanjaju bol u mišićima nakon napornog rada ili treninga. Naše tijelo citrulin pretvara u arginin, što pomaže u opuštanju krvnih žila i poboljšava cirkulaciju.

8. POBOLJŠAVA VID

Radi visokih razina antioksidansa poput beta karotena, vitamina C, luteina i zeaksantina, konzumacija lubenica dobra je i za zdravlje vaših očiju. Spomenuti oksidansi zaštitit će vaše oči od dobnih problema kao što su noćna sljepoća, makularna degeneracija i glaukom.

9. ZA LJEPŠU KOŽU I KOSU

Lubenica sadrži značajnu količinu beta-karotena koji se u našem tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A igra važnu ulogu u proizvodnji sebuma i rastu stanica što izravno utječe na zdravlje i hidratizaciju vaše kože.

10. ZA OŠTRIJI MOZAK I BOLJE RASPOLOŽENJE

Uz sve dosad navedeno, lubenice sadrže i veću količinu vitamina B6 koji je potreban za proizvodnju nekoliko kemikalija u našem mozgu koji su odgovorne za naše raspoloženje i ponašanje (serotonin, dopamin, norepinefrin i gamaaminomaslačna kiselina).

Prema istraživanju, niske razine vitamina B6 mogu uzrokovati probleme s pamćenjem, što lubenicu čini savršenim zalogajem za učenike i studente!

Za dodatna pitanja nazovite nas ili pošaljite mail.

Vaš Bioclinic tim.