Razlika između alergije i intolerancije na hranu

Reakcije na hranu su vrlo učestale i jednom kada osjetimo nadutost, probavne smetnje ili primijetimo osip na koži nakon konzumacije određene namirnice, spremni smo posumnjati na alergiju, no u većini slučajeva pravi je uzrok intolerancija na hranu. Upravo zato što simptomi mogu biti jednaki, ostajemo zbunjeni.

Znate li razlikovati alergiju na hranu i intoleranciju na hranu ?

Prava alergija na hranu rezultat je reakcije imunološkog sustava koji ima utjecaj na brojne organe u tijelu te uzrokuje širok spektar različitih simptoma. S druge strane, intolerancija na hranu uglavnom je ograničena na probavne probleme. Najčešći uzroci intolerancije na hranu su: nedostatak nekog enzima, neophodnog za potpunu probavu hrane, sindrom iritabilnog kolona, trovanje hranom, preosjetljivost na neke dodatke hrani (aditive), stres ili psihološki čimbenici te celijakija. Valja napomenuti kako su simptomi alergijske reakcije ozbiljniji i teži jer mogu imati vrlo ozbiljne posljedice, pa čak i ugroziti život.

Što je alergija na hranu ?

Procjenjuje se kako 1-2 % odraslih osoba pati od neke vrste alergije na hranu. Alergija na hranu je agresivna reakcija imunološkog sustava na određenu bjelančevinu u hrani. Do nje dolazi kad imunološki sustav organizma greškom prepoznaje određenu bjelančevinu kao štetnu. Nutritivni alergeni mogu biti odgovorni za smetnje vezane uz probavni sustav, ali i kožne reakcije. Iako možemo biti alergični na sve moguće namirnice, u 90 % slučajeva alergije na hranu riječ je o alergiji na kravlje mlijeko, jaja, proizvode od soje, orašaste plodove (pogotovo lješnjak i kikiriki), pšenicu, školjke, ribe i rakove.
Simptomi alergije na hranu mogu biti blagi, poput osipa i oticanja kože, ali i intenzivni – tada govorimo o anafilaktičkom šoku koji može dovesti do smrti ako osoba pravovremeno ne dobije hitnu medicinsku pomoć.

Što je intolerancija na hranu ?

Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani. Uzrokuje niz simptoma u jednom ili više organa i organskih sustava, a nastaje uslijed nedostatka specifičnih kemijskih tvari ili enzima potrebnih za probavu hrane, ali i zbog patološke reakcije na neke uobičajeno prisutne tvari u hrani.
Intolerancija na hranu može uključivati farmakološki, metabolički i toksični odgovor na hranu ili komponente hrane:
Metaboličke reakcije na hranu uzrokovane urođenom ili stečenom greškom u metabolizmu hranjivih tvari, kao što su diabetes melitus, deficit laktaze, fenilketonurija i favizam.
Farmakološke reakcije općenito uzrokovane kemijskim tvarima niske molekularne težine, bilo da se radi o prirodnim sastojcima hrane (saliciliati, amini…) ili umjetno dodanim tvarima (konzervansi, boje, emulgatori, poboljšivači okusa…). Ove tvari uzrokuju biokemijske nuspojave slične onima koje uzrokuju lijekovi.
Toksine – u hranu oslobađaju bakterije ili su posljedica kontaminacije.
Nažalost, simptomi intolerancije na hranu znatno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na krivi trag. Uključuju: osip i svrbež kože, dermatitis, psorijazu i akne, otok nosne sluznice, rinitis, astmu, suhi kašalj, grčeve u trbuhu, mučninu, vjetrove, proljev, zatvor, sindrom iritabilnog crijeva, glavobolju, tjeskobu, letargiju, depresiju, artritis, otečene zglobove itd.

 

Muči li vas neki oblik alergije ili sumnjate na intoleranciju na hranu, gdje će vam naše stručno osoblje napraviti test intolerancije i pružiti pravi savjet u vezi vaših problema.
Program će analizirati oko mgogo prehrambenih sastojaka, i nakon testa dobit ćete rezultate koji pokazuju što vam točno smeta, čega se trebate pripaziti, kao i ono što vam potpuno odgovara.

 

 

 

 

Za naručivanje na test kontaktirajte nas mailom ili telefonom…