Terapija ozonskom parnom saunom: Što se, doista, tom prilikom događa?

Pri minimalnoj koncentraciji od 3% te maksimalnoj terapeutskoj koncentraciji od 5%, ozon se stvara u generatoru ozona i pumpom dovodi u saunu. Sauna je dizajnirana tako da tijelo zatvaraju…

…u kućište ostavljajući glavu na otvorenom na prirodnom zraku. To sprječava korisnike da udišu ozon u visokim koncentracijama, što bi trebalo izbjegavati.

Ozon se brzo razgrađuje pa saune služi kako bi omogućila da se koncentracija u sauni brzo poveća do terapeutske razine , dok u isto vrijeme sprječavaju da se ozon nakupi u prostoriji u zraku za disanje. Uz tijelo saune, razina protjecanja ozona nije naročito važna s obzirom da je jednostavno ispuniti mali prostor kabine saune terapeutskom razinom ozona.

Sve dok u prostoriji postoji prikladna ventilacija nije potrebno brinuti za sigurnosne mjere. Prikladna ventilacija znači dostatno kruženje zraka u prostoriji.

Terapeuti istraživači proveli su, uz određeni uspjeh, eksperimente s terapijom ozonske komore bez dodatka topline i vlage. Međutim, postoje brojne prednosti korištenja topline i vlage uz ozonsku terapiju.
Uz uvođenje ozona u kabinu saune, generator pare koristi se kako bi uvodio vruću paru u komoru saune. To dovodi do nekoliko učinaka:

• Pore na tijelu, zbog topline jednako kao i pare, počinju se otvarati što mijenja potencijal razmjene između plinova u prostoriji i tijela.
• Kombinacija otvorenih pora, topline i ozona započinje detoksifikacijski proces. Aktivirani kisik počinje reagirati s tvarima koje posjeduju najviši potencijal oksidacije, rastavljajući te supstance.
• Kako se tijelo počinje znojiti, potencijal razmjene se nastavlja povećavati rezultirajući povećanim absorbiranjem plinova/tekućina te povećanim izlučivanjem toksičnih tvari iz tijela (pomoću limfatične reakcije regulirane imunološkim sustavom)
• Ozon se počinje ubrzano rastvarati: O3 -> O2 + O-. Postoji malo, do nimalo, ozonske reakcije dublje od kože. Ozon brzo rastvara toksične tvari, a one koje ne reagiraju s ozonom mogu reagirati s pojedinačnim ionom kisika s negativnim nabojem (O-). Ne postoji dokaz, ili razlog da očekujemo, da bi nešto tako nestabilno poput ozona doista moglo prodrijeti kroz kožu te ući u aktivan metabolizam tijela.
• Kako se tijelo znoji, a ozon rastvara, organski peroksidi stvaraju se unutar ulja u tijelu koja se izlučuju iz kože i postoje u njoj. Mala količina ozona ostaje zarobljena unutar tih prirodnih ulja i novostvorenih peroksida, što stvara održivi/produljeni učinak aktiviranog kisika. Ova reakcija veoma je slična stvaranju ozoniranog ulja.
• Unatoč tome, i dalje ne postoje dokazi koji bi upućivali na to da ozon zarobljen unutar ulja doista stiže u krvotok odnosno da prolazi kroz sustav kože/limfe. Ono što je vjerojatnije jest da ozon reagira istog trenutka kada se oslobađa iz ulja, stvarajući dodatne organske perokside te potencijalno otpuštajući onaj pojedinačni atom kisika s negativnim nabojem. Upravo ti oblici kisika obavljaju sav taj posao unutar tijela.
• Dokazi upućuju na to da je tijelo itekako sposobno iskoristiti te organske perokside, a istraživači su pokazali da nusproizvod terapije ozonskom saunom jest povećani „fiksni“ slobodni kisik u krvotoku. Zabilježeno je da blagodati samo jedne seanse ozonske saune traju čak tri tjedna. Stoga se visoko reaktivna molekula O3 s vremenom formira u stabilizirane molekule kisika prirodnim procesima u tijelu.
• Čitavi limfatični sustav stimulira se tijekom terapije
• Koža je duboko pročišćena
• Ukoliko se dovoljno topline koristi dovoljno dugo vremena, u tijelu se događa hipotermička reakcija te unutrašnja temperatura samoga tijela počinje rasti. Za prosječnu osobu potrebno je otprilike 12 do 15 minuta kako bi unutrašnja temperatura tijela počela rasti u prisutnosti pare.

Jednom kada je seansa terapije završila, pore se počinju zatvarati, a temperatura tijela ubrzano se vraća u normalno stanje. Kisik uveden terapijom i dalje je veoma aktivan, kako na površini kože tako i unutar tijela.
Mnoge od tih toksičnih tvari prethodno su postojale u izoliranim i neutralnim oblicima od kojih tijelo mnoge nije moglo prethodno ukloniti. Kao primjer, stanični zidovi bakterija su ugroženi, ostavljajući endotoksin, rastavljajući petrokemikalije i pesticide. Sve te tvari još uvijek je potrebno ukloniti iz tijela, a znojenje je najbolji način za to.

Terapija ozonskom parnom saunom: Protokoli

Korištenje terapije ozonske parne saune

Važno je razumjeti da je učinak terapije ozonske saune kumulativan. Povremena upotreba priskrbit će učinak „održavanja organizma“ u tragovima, ali neće djelovati na kronične bolesti. Trajanje svake seanse tretmana od jednake je važnosti.

Prvi tretman

Posjedujemo dokaze stečene iskustvom koji ukazuju na to da 30 minuta u ozonskoj parnoj sauni doslovno resetira imunološki sustav. Ukoliko ste dovoljno sretni da čitate ovaj članak prije svoje prve seanse, preporučujemo Vam sljedeće:
• Ukoliko dobro podnosite paru, temperatura saune je između 39 i 44°C uz istovremeno puštanje ozona u komoru. Uzmite u obzir da će biti potrebno provesti 30 minuta u komori. Ukoliko ne podnosite dobro paru, zagrijavanje saune je između 39 i 40°C te isključujemo generator pare ukoliko osjećate nelagodu. Razina vlage u komori ostat će na dovoljno visokoj razini kako bi bile učinkovita u kombinaciji s izoliranom toplinom.
• Nakon što se komora zagrijala, uđete u saunu.
• Hipotermička „uvedena vrućica“ u tijelu može biti blagotvorna, ali samo na kratka vremenska razdoblja te pri normalnim zdravstvenim stanjima. Posavjetujte se s medicinskim balneologom ili liječnikom kako biste se uvjerili da određeno zdravstveno stanje, poput hipertenzije, nije kontraindicirano za terapiju velikom toplinom.
• Vrijeme boravka u ozonskoj komori je automatski odabrano, barem 20, a poželjno bi bilo 30 minuta.
• Odmah po izlasku, u zrcalu možete pažljivo promotriti svoje tijelo. Problematična područja u tijelu koja se očituju na površini kože (u prirodnoj medicini pod nazivom „eksteriorizacija“) postat će vidljiva. Mogli biste primijetiti veće ili manje dijelove kože crvene boje te zanimljivih oblika. Česta mjesta na kojima se pojavljuje ovaj fenomen uključuju prsa, vrat, gornje dijelove nadlaktice te podnožje kralježnice.

 

 

KONTRAINDIKACIJE ZA KORIŠTENJE OZONSKE SAUNE

 

• Jaka hipertenzija
• Proširene vene
• Tromboflebitis
• Umjetni elektrostimulator (pacemaker itd.)
• Moždani udar i/ili srčani udar u prošlosti
• Epilepsija
• Trudnoća
• Zatajenje bubrega

Moć pare i ozona

Postoje mnogi različiti načini korištenja ozonske terapije, ali jedan od najpopularnijih jest onaj uz upotrebu pare. Ova kombinaciju diljem svijeta koriste oni koji traže način za učinkovito uklanjanje toksina te iz mnogih drugih razloga. Često nas pitaju kako oni djeluju stoga ćete ovdje pronaći određene informacije o ozonu i pari, o tome kako se miješaju te koji su se drugi modaliteti pokazali popularnima u korištenju ozona i pare.
Opasnosti toksičnosti
Više nego ikada prije, toksičnost danas predstavlja velik problem. Svaki smo dan izloženi kemikalijama i toksinima u zraku, tlu i vodi iz mnoštva izvora koje ne možemo kontrolirati. Procesuirana i rafinirana hrana, dehidracija i jednostavan pristup lijekovima na recept svi nadodaju teretu koji moramo snositi.
Kao rezultat, Višestruka kemijska osjetljivost (VKO) predstavlja rastuću prijetnju. Prema Nacionalnoj akademiji znanosti otprilike 15% stanovništva SAD-a pati od izloženosti kemikalijama. Hiroviti organski spojevi i drugi toksini uspješno se talože u tijelu, skrivajući se u lipidnim tkivima, organima, živčanom sustavu, mozgu i unutrašnjim organima.
Kada tijelo nije u mogućnosti ukloniti toksine oni se nastavljaju nakupljati. Čitav niz bolesti i ozljeda sada se može djelomično ili potpuno pripisati toksičnom preopterećenju. Kao posljedica toga, sve veći broj ljudi istražuje detoksifikacijske terapije, a para i ozon na visokom su mjestu na popisu mogućnosti.

Bioclinic tim