Bioclinic tim nudi vam više vrsta terapija  te vjerujemo da ćete među njima pronaći neku koja vam najviše odgovara.

MANUALNA TERAPIJA

Manualna terapija je specijalno područje terapije koje uključuje diferencijalnu, funkcionalnu procjenu i terapiju neuromišićnokoštanih stanja pokretom, baziranu na kliničkom razmišljanju.Procjena uključuje uzimanje anamneze, inspekciju, opservaciju, palpaciju, procjenu aktivnog i pasivnog osteokinematskog pokretanja i procjenu artrokinematskog pokretanja te krajnjeg osjeta. Također rade se testovi s otporom i testovi duljine mišića za procjenu mišićnih struktura, neuralni testovi za živčane strukture, te testovi stabilnosti zglobova
Manualna terapija bavi se sprječavanjem, otkrivanjem i otklanjanjem narušenosti međusobnih odnosa struktura i funkcija lokomotornog sustava metodama mobilizacije, manipulacije i masaže. Manualna terapija temelji svoje postupke i tehnike na analizi posture u ortostatici, aktivne i pasivne pokretljivosti zglobova, mišićne aktivnosti, motornih stereotipa i analizi bolnih stanja.

 

Područja primjene manualne terapije :

 • Utvrđivanje patobiomehaničkih promjena
 • Prevencija patobiomehaničkih promjena
 • Pravilan i individualiziran odabir rehabilitacijskih postupaka osnovni je preduvijet uspješne terapije i povratka u normalni funkcionalni status.
 • Terapijska primjena mobilizacije, manipulacije i masaže u rješavanju patobiomehaničkih promjena reorganizacija ortostatike i motornih stereotipa lokomotornog sustava primjenom kineziterapije

Terapija pokretom

Terapija pokretom uključuje specifičnu mobilizaciju mišića (npr. funkcionalna masaža, istezanje postizometričkom relaksacijom, frikcijska masaža), nespecifičnu i specifičnu mobilizaciju zglobova (rotacijskim kretnjama i translatornim kretnjama) i stabilizaciju zglobova. Primjer nespecifične terapije je Mckenzie pristup. Primjer specifične terapije je Kaltenborn – Evjenth pristup.

Diferencijalna procjena

Diferencijalna procjena zglobova razlučuje, preko translatornih pokretanja, testova opterećenja ili rasterećenja zgloba, u kojem je točno zglobu problem. Diferencijalna procjena mišića razlučuje, preko recipročne inhibicije mišića, druge funkcije mišića u istom ili susjednom zglobu, o kojem je točno mišiću problem. Kliničko razmišljanje uključuje usmjeravanje terapije pokretom specifično na problem, na osnovu procjene, kako bi izbjegli “vježbanje”, tj. “gimnasticiranje”.

FRIKCIJSKA MASAŽA

Rezultat pravilne primjene plitke frikcijske masaže donosi trenutno smanjenje bolova na tretiranom području i izvrsna je poluga za pripremu ozlijeđenog sportaša za utakmicu ili trening. Frikcijske masaže posebno su područje u sportskoj fizioterapiji. Iako se sama frikcija (trenje) u određenoj mjeri događa pri svakoj masažnoj tehnici, prilikom frikcijskih masaža ona je dominantni efekt koji želimo postići. U tom smislu možemo razlikovati plitke i duboke frikcijske masaže, koje potom donose i različite efekte na tretiranom području.

Vrste frikcijskih masaža :

a) Plitka frikcijska masaža : obavlja se objema rukama, pri čemu je pokret palcima međusobno suprotan. Pritisak kod ovog postupka vrlo je blag, ali je efekat na kožu i potkožje izrazito snažan, što se vidi po hiperemiji (crvenilu) na mjestu primjene već nakon vrlo kratkog vremena. Rezultat pravilne primjene donosi trenutno smanjenje bolova na tretiranom području i izvrsna je poluga za pripremu ozlijeđenog sportaša za utakmicu ili trening. Analgetski efekat ove metode objašnjava se desenzibilizacijom lokalnih bolnih receptora.

b) Duboka frikcijska masaža : Intenzivan je postupak i za cilj ima poticanje procesa cijeljenja kod kroničnih ozljeda tetiva, tetivnih pripoja za kost i bolnih stanja po mišićnim rupturama. S obzirom na reakcije tkiva koje prate njenu primjenu, valja ju primjenjivati izvan faze intenzivnih trenažnih opterećenja ili u fazi odmora, a kao čisto terapijsku metodu. Terapijski efekat ove metode objašnjava se inicijacijom subakutnog upalnog procesa u zoni kroniciteta.

c) Vibracijska masaža : Zbog cijelog niza fizioloških zakonitosti, vibracijske masaže donose miorelaksacijski učinak, ali gotovo bez osjećaja umora koji prati klasičnu sportsku masažu. Upravo zbog toga ona može biti metoda prvog izbora u tretmanu sportaša s gustim trenažnim ili natjecateljskim rasporedom, u kojem dodatni umor i dublje mišićno opuštanje može predstavljati smetnju. Pri primjeni vibracijskih masažera valja biti oprezan. Naime konačno djelovanje zavisi od snage i frekvencije vibracija, a kod većine aparata nije moguće dokučiti niti jednu od ove dvije vrijednosti.

POSTIZOMETRIČKA RELAKSACIJA

Postizometrička relaksacija je jedna od vrlo efikasnih metoda koja se koristi za relaksaciju mišića i predstavlja terapeutsku tehniku kojom se u manulanoj medicini koristimo za pripremu muskulature pred mobilizaciju-manipulaciju. Temelji se na slabijoj izometričkoj kontrakciji željenog mišića uz primjeren manji otpor terapeuta, te nakon toga ciljana elongacija bolnog, napetog mišića. Budući da njome ciljano djelujemo na mišiće koji su u povećanoj tenziji koristimo je za pripremu pacijenta prije tretmana mobilizacije – manipulacije, a koji puta je i sama PIR dostatna kao tretman.

Prednosti postizometričke relaksacije :

 • Ne izaziva bol : postizometrička relaksacija je jedna od vrlo efikasnih metoda koja se koristi za relaksaciju mišića i predstavlja terapeutsku tehniku kojom se u manulanoj medicini koristimo za pripremu muskulature pred mobilizaciju-manipulaciju. Temelji se na slabijoj izometričkoj kontrakciji željenog mišića uz primjeren manji otpor terapeuta, te nakon toga ciljana elongacija bolnog, napetog mišića. Budući da njome ciljano djelujemo na mišiće koji su u povećanoj tenziji koristimo je za pripremu pacijenta prije tretmana mobilizacije – manipulacije, a koji puta je i sama PIR dostatna kao tretman.
 • Nestaju bolne trigger točke i mišićne tenzije : učinci tretmana mogu se utvrditi ne samo na tretiranim mišićima, na kojima bolne triger točke i tenzija nestaju, već i po nestajanju bolnih točaka smještenih na hvatištu tetiva za periost. PIR je terapijska metoda koju izvodi terapeut, ali je možemo uz izobrazbu pacijenta koristiti i kao samotretman. Uspoređujući PIR s klasičnom metodom Kabata (1965), koja se i danas koristi u proprioceptivnoj neuromuskulatornoj facilitaciji (PNF) otpor terapeuta, je ovdje daleko slabiji, mišična kontrakcija je svega 30% mišične snage a izbjegava aktivno forsirano istezanje. Često, u akutnom stanju, koristimo na početku tretmana samo silu teže (gravitaciju) kao otpor, a tek smanjenjem bolnosti minimum snage.Moguća bol pri manipulaciji

Objašnjenje dobrih rezultata ove metode mogu se potražiti u činjenici da:

 • 1. Tijekom otpora s minimalnom snagom samo je malen broj mišićnih vlakana aktivan, drugi su inhibirani
 • 2. Tijekom relaksacije izbjegnut je refleks istezanja, refleks koji je prouzrokovan čak i s pasivnim i bezbolnim istegnućem

S druge strane postoje situacije u kojima pacijent osjeća bol tijekom PIR-a a usprkos tome se opušta (bol ligamenta) i čak nakon procedure nastupa analgezija. Ova metoda demonstrira vrlo jasno usku vezu između boli i tenzije te relaksacije i analgezije. Skraćeni mišić može biti razlog bola pri manipulaciji, ali i smanjene efikasnosti iste, jer može onemogućiti postizanje položaja prenatega koji je bitan za efikasno izvođenje iste. Ako izvršimo manipulaciju bez predhodnog vračanja ili naknadnog vračanja mišića u idelanu duljinu isti će nam po ponovnom opterečivanju (vračanje na uobičajena pokrete bolesnika – dnevne aktivnosti, radni zadaci) opet izazvati funkcijsku blokadu zgloba.

SPORTSKO MEDICINSKA MASAŽA

Tehnika je osmišljena tako da se masažom zagrijavaju i omekšavaju tkiva, te poravnavaju mišićna vlakna, čime se ubrzava izbacivanje mliječne kiseline iz mišića. Fokusirana je ne samo na mišiće, već i na tetive i ligamente, koji su pri određenom sportu izloženi znatnim naprezanjima.

 • Prije treninga : Primjenjuje se prije treninga (kada se zahvatima masaže nastoji brzo i intenzivno pripremiti tijelo za sportske napore), tijekom (preventiva i ublažavanje spazama), ali najčešće nakon treninga i tjelesnih naprezanja (kada je mišićima potrebno osigurati opuštanje i istezanje). U vrhunskom sportu, gdje je što brža i učinkovitija regeneracija glavni predmet svih trenažnih procesa, masaža je neizostavni dio terapije svakog sportaša.
 • Poslije treninga : Sportska masaža nakon aktivnosti ili sportskog treninga pridonosi uklanjanju štetnih tvari iz organizma, te svojim učinkom doprinosi bržem oporavku organizma nakon sportskih aktivnosti. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti mišićima koji su bili najaktivniji tijekom sportske aktivnosti. Sportskom masažom mogu se sanirati manje ozljede mišićnog tkiva koje nastaju tijekom svakodnevnih treninga, ali i prevenirati moguće ozljede

Posebne mišićne skupine

Sportskom masažom tretiraju se posebne mišićne skupine koje su aktivne u pojedinom sportu. Npr. u biciklizmu, masažom prije treninga pospješuje se zagrijavanje mišića nogu, koji će biti glavni pokretači tijekom vožnje. Sportovi s loptom – osim što zahtijevaju veliku izdržljivost – uključuju i brojne lateralne kretnje i nagle promjene smjera kretanja, čime se dodatno opterećuju mišići koji imaju funkciju stabilizatora tijela. U mnogim drugim sportovima, uslijed stalnih tjelesnih naprezanja i svakodnevnih treninga, mišićno tkivo ostaje u kontrakciji i dulje vrijeme nakon treninga pri čemu sportska masaža znatno može pomoći ne samo u opuštanju, već i u regeneraciji mišićnog tkiva i što boljoj spremnosti za nove sportske izazove.

Smanjuje rizik od sportskih ozljeda

Redovitim tretmanima sportske masaže, znatno se smanjuje rizik od sportskih ozljeda (istegnuća, rupture, grčevi, istegnuće ligamenata), mišići postaju gipkiji i manje podložni ozljedama, povećava se opseg kretnji, ubrzava proces regeneracije tkiva, poboljšava protok krvi i sve to čini sportaše , ali i rekreativce spremnijima za nove sportske izazove.

Ciljevi sportske masaže

 • ublažavanje boli i grčeva u mišićima
 • razrada mišićnih adhezija
 • stimuliranje cirkulacije krvi i limfe
 • povećavanje opsega kretnji
 • zagrijavanje mišića prije tjelesne aktivnosti
 • istezanje i opuštanje mišića
 • nakon tjelesne aktivnosti
 • ubrzavanje oporavka i regeneracije mišićnog tkiva
TRIGGER POINT MASAŽA

Ova tehnika je usmjerena na tretman trigger točke koja predstavljaju osjetljivo mjesto u mišiću, tetivi, ligamentima, koži i zglobnoj čahuri. Karakterizira ih lokalna i iradijacijska bol na pritisak, ovisno o vrsti. Aktivna trigger točka izaziva lokalnu ili udaljenu neugodu i bol, a latentna samo lokalnu ako je u stanju mirovanja. Iradijacija boli je karakteristična za svaku pojedinu točku što znači da pritisak na neku točku može izazivati udaljenu bol po obrascu dotične točke. Tako za osjećaj srčanog infarkta može biti odgovorna točka iz prsnoga mišića, za bol u križima točka iz leđa ili abdomena. Trigger točke iz abdomena mogu biti uzroci mučnina, gubitka apetita, poremećaja probave kao i bolova i grčeva kod beba, one iz vratnih mišića mogu uzrokovati tikove na licu i oko očiju, trigger točka oko čeljusti može stvarati osjećaj zubobolje. Simptomatska slika kronične triger točke ponekad može davati sliku upalnih degenerativnih bolesti sa ukočenjem pojedinih ili grupe zglobova.

Simptomi triger pointa mogu biti uzroci krivih početnih dijagnoza kao što su akutne traume, upale, degenerativna i tumorska oboljenja. Da bi se tretman uspješno izveo, potrebno je napraviti dobru dijagnostiku kako bi terapija bila brža i učinkovitija. Tretman se izvodi istezanjem zahvaćenog tkiva i dubinskom masažom.

Istezanje se izvodi tako da se tkivo rashladi kako bi se opustilo i kako bi istezanje bilo izdašno i efektno. Istezanjem se djeluje na cijeli mišić ili skupinu mišića i stoga je istezanje samo dio tretmana i najčešće služi kao uvod u tehniku dubinske masaže.

Dubinska masaža daje najbolje rezultate direktnim otpuštanjem napetog tkiva kroz finu palpaciju i adekvatan prolongiran kratkotrajni pritisak, čime fizioterapeut smanjuje bolnost i napetost triger točke, poboljšava krvotok i proces metabolizma, što znači dobavljanje hranjivih tvari stanicama kao i eliminaciju otpadnih nusprodukata.

Veličina trigger point točke

Obično su veličine iglene ušice pa sve do veličine graška. Nije ih uvijek lako pronaći. Mogu biti posljedica akutnog (sport) ili kroničnog preopterećenja mišića, anatomskih anomalija, psiholoških faktora (stres, strah), kroničnih infekcija, poremećaja metabolizma (nedostatak vitamina C i B6) ili su rezultat prekomjerne konzumacije kave ili alkohola.

Akutne trigger točke

Akutne trigger točke mogu uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, mučnine, bolove u sinusima i donjoj čeljusti, lokalne i udaljene boli u vratu, raznim djelovima ekstremiteta, prsištu i trbuhu, kralježnici i leđnoj muskulaturi, mogu biti uzrok problema u području genitalija, a neliječenjem mogu nastati asimetrije lokomotornog sustava i njene još veće posljedice, kao i poremećaj koordinacije i ravnoteže. Triger točke ponekad uslijed pritiska na živac koji prolazi u blizini mogu uzrokovati i jače bolove i trnce kao što je to slučaj kod piriformis sindroma. U ovom slučaju je klinička slika slična lumboishialgiji

Za dodatne informacije ili naručivanje termina na masažu slobodno nas kontaktirajte.

Vaš Bioclinic tim