FRIKCIJSKA MASAŽA

Rezultat pravilne primjene plitke frikcijske masaže donosi trenutno smanjenje bolova na tretiranom području i izvrsna je poluga za pripremu ozlijeđenog sportaša za utakmicu ili trening. Frikcijske masaže posebno su područje u sportskoj fizioterapiji. Iako se sama frikcija (trenje) u određenoj mjeri događa pri svakoj masažnoj tehnici, prilikom frikcijskih masaža ona je dominantni efekt koji želimo postići. U tom smislu možemo razlikovati plitke i duboke frikcijske masaže, koje potom donose i različite efekte na tretiranom području.

Vrste frikcijskih masaža :

a) Plitka frikcijska masaža : obavlja se objema rukama, pri čemu je pokret palcima međusobno suprotan. Pritisak kod ovog postupka vrlo je blag, ali je efekat na kožu i potkožje izrazito snažan, što se vidi po hiperemiji (crvenilu) na mjestu primjene već nakon vrlo kratkog vremena. Rezultat pravilne primjene donosi trenutno smanjenje bolova na tretiranom području i izvrsna je poluga za pripremu ozlijeđenog sportaša za utakmicu ili trening. Analgetski efekat ove metode objašnjava se desenzibilizacijom lokalnih bolnih receptora.

b) Duboka frikcijska masaža : Intenzivan je postupak i za cilj ima poticanje procesa cijeljenja kod kroničnih ozljeda tetiva, tetivnih pripoja za kost i bolnih stanja po mišićnim rupturama. S obzirom na reakcije tkiva koje prate njenu primjenu, valja ju primjenjivati izvan faze intenzivnih trenažnih opterećenja ili u fazi odmora, a kao čisto terapijsku metodu. Terapijski efekat ove metode objašnjava se inicijacijom subakutnog upalnog procesa u zoni kroniciteta.

c) Vibracijska masaža : Zbog cijelog niza fizioloških zakonitosti, vibracijske masaže donose miorelaksacijski učinak, ali gotovo bez osjećaja umora koji prati klasičnu sportsku masažu. Upravo zbog toga ona može biti metoda prvog izbora u tretmanu sportaša s gustim trenažnim ili natjecateljskim rasporedom, u kojem dodatni umor i dublje mišićno opuštanje može predstavljati smetnju. Pri primjeni vibracijskih masažera valja biti oprezan. Naime konačno djelovanje zavisi od snage i frekvencije vibracija, a kod većine aparata nije moguće dokučiti niti jednu od ove dvije vrijednosti.