Loš učinak presoljene hrane ništa ne može poništiti…

Istraživači s Imperial College of London otkrili su, na žalost mnogih od nas, da niti dodatni unos vode niti zdrava prehrana ne mogu poništiti štetne posljedice konzumacije presoljene ili vlastito presoljavanje hrane. U istraživanju je mjerena interakcija 80 hranjivih tvari i soli, i ustanovljeno je da štetne posljedice po srce ostaju, ma što god jeli kao kompenzaciju za presoljenu hranu. Rezultate istraživanja prenosi i Health Day, a objavljeni su i u stručnom časopisu Hypertension.
Najveći dio ovako presoljene hrane odnosi se na industrijski prerađenu i pripremljenu hranu. Osobe koje imaju problema s tlakom (a i svima nama ostalima kao prevencija) savjetuje se konzumirati do najviše 5 grama soli dnevno (što je oko 2.4 grama natrija) jer se na taj način znatno može smanjiti rizik koronarnih, bubrežnih i ostalih kroničnih bolesti, a samim time i srčanih te moždanih udara.
Naravno, najbolje bi bilo ne dosoljavati hranu, a ako ipak morate pokušajte sa drugim začinima.

Vaš Bioclinic tim.